JÕHVIKAD, juhhei! Ning kuidas nemad siin Oregonis neid marju korjavad.

Mitte et hetkel jõhvikakorjamise hooaeg oleks, mkmm. Tänupühadki selja taga (jõhvikakaste ja Tänupüha-kalkun kuuluvad lahutamatult kokku). Asi hoopis selles, et laenutasin raamatukogust sületäie Oregoni-teemalist lugemist. Vahelepõikena niipalju, et USAs tuleb lugejakaardi saamiseks väikestviisi vaeva näha: tõestada, et sa ikka tõepoolest tolles piirkonnas elad, mida raamatukogu teenindab. Tõestuseks sobib näiteks üüri- või kommunaalteenuse maksekorraldus. Ühesõnaga. Mitte raamatukogudest ei tahtnud ma kirjutada, vaid jõhvikatest. Oregon on Ühendriikide suurimaid jõhvikatootjaid. Liivane ja happeline muld, sobiv kliima. Arusaadav. Kuid mul kukkus suu lahti, kui ühes laenutet raamatus jõhvikakorjamise fotosid nägin. Polnud säärasest korjamismeetodist eluski kuulnud!

Asi käib niimoodi. Kui saak valmis, ujutatakse jõhvikafarmi esimene põld veega üle. Et taimed koristusmasina  all kahjustatud ei saaks. Marjad 'pekstakse' lahti, rehitsetakse mootori või musklijõul kogujasse, sealt liinile, pakitakse. Seejärel mahla-või moositehasesse. Üeujutamiseks kasutatud vesi suunatakse edasi järgmisele põllule, kus kordub sama korjamisprotsess. Sealt edasi järgmisele. Ega säärane hulk vett raisata pole. Jõhvikad, mida poelettidel värskelt või külmutatuna müüakse, tervete marjadena - need korjatakse uputamata, vanal heal kammimismeetodil

Siin lühike VIDEO (5:22) jõhvikakasvatusest ning 'jõhvikamerest'. Üles võetud New Jersey osariigis, kuid Oregonis käib asi täpselt samamoodi. Kindlapeale vaatamist väärt. Tuleb plaani võtta.
Dec11/2014

-------------

CRANBERRIES, yehaa!
It blew my mind how they get harvested here in Oregon. I mean we have cranberries in Estonia too but cranberry SEA?! Never heard something like that.
VIDEO (short, less then 6 minutes) is taken in New Jersey but the process is exactly same here in Oregon.
I'd like to see that one day!
Dec11/2014