DOUBLE STANDARDS.
Kui mõnes teises riigis oleks toimunud rünnak Ameerika kodanikele, tagajärjeks 58 hukkunut ja üle 500 haavatu, oleks USA viivitamatult moel või teisel jõudu kasutanud, kasvõi diplomaatilist. Ja juhul kui sarnane veresaun oleks toimunud näiteks Süürias, oleks Ameerika täna hommikul tõenäoliselt juba sõjateel.
Kui tapatalgud oleks korraldanud näiteks araablasest immigrant, oleksid täna piirid kinni, riigisisestel lendudel tugevdatud turvakontroll, Facebook täis Ameerika lippu kujutava filtriga kaetud profiilipilte ja sloganeid „We are all Las Vegans“. Kuna aga massimõrva sooritajaks oli vanem valget verd meesterahvas, Ühendriikide kodanik omaenda kodukamaral, siis on pooltel ameeriklastel suu vett täis ning igapäevane elu kulgeb sujuvalt edasi. Sest: Second Amendment. Teisisõnu: iga ameeriklase konstitutsiooniline õigus relvi omada on püham ja puutumatum kui kaaskodanike õigus elule.

SO BLOODY FREE.
Nagu Bill O'Reilly, endine Fox News uudisteankur eilsete tapatalgute kohta märkis: “This is the price of freedom. The Second Amendment is clear that Americans have a right to arm themselves for protection.” WHAT freedom, sa küünikust idioot?? Kui sinu enda või su lähedase elu ohverdataks tervet mõistust eiravate relvaseaduste altarile, kas sa laulaksid sama price of freedom laulu? Ah??

HEADS IN THE SAND.
Eile hommikul käisime Safeways toiduostul. Juurviljaosakonnas tervitas nooruke saaliteenindaja mind tavapärase sõbraliku how are you today’ga. Vastasin, et sooviksin öelda nagu tavaliselt, et I am good, aga kahjuks ei saa, hommikuste uudiste valguses. Neiu vastu, et jah, tõesti not nice news to wake up to. ----- Not nice?? NOT NICE??? See on kõik, mis sul öelda on? Vaevaga viisakaks jäädes mainisin, et me kahjuks ei pääse neist not nice uudistest, kuni relvaseadustega midagi ette ei võeta. Neiu tõmbus torssi, pööras mulle selja ja jätkas porgandite letti ladumist. Sõnum oli selge - mis sa väljamaalane tuled õpetama, kuidas me siin Ameerikas elama peaks.
Uurisin siis kaasostlejate nägusid ja käitumist, oodates mingitki jälge rahvuslikust leinast või shokist. Ei muhvigi. Tavapärane rõõmus ja sõbralik hommikune sebimine, business as usual. Lihtsalt mõnikümmend kaasmaalast taas vähem, aga vähemasti on meil konstitutsioonitäiendus number kaks ja freedom.

Ma ei tea... minu siinses tutvusringkonnas mõtleb enamik relvaseadustest samamoodi kui mina. Aga kellelegi need miljonid tapariistad ju ometi maha parseldatakse. Ja see kontingent on ilmselgelt valmis kaaskodanikud ohvriks tooma, peaasi kui nende arsenali kallale ei kiputa. Tollel konkreetsel Las Vegase tulistajal oli kodus mingi 40 tulirelva, enamik legaalselt omandatud. NELIKÜMMEND.

THEY ARE COMING TO TAKE IT AWAY, HA-HAA...
Liiklusesse ilma juhiloata asja pole. Pole sõiduoskust tõestanud, oled kaaskodanikele potentsiaalselt ohtlik. Sellega on enamik ameeriklasi nõus. Kinder üllatusmunad korjati müügilt ära – pisikesed vidinad seal sees lastele ohtlikud. Kah ollakse nõus. Aga püssi võib siinmail endale igaüks ja iga kell soetada, küsimata säärastest pisiasjadest nagu vaimne tervis või relvakäsitlusoskus. Igas viimases kui Walmartis on pikk relva-ja laskemoonalett. Lähed õlut ostma, tuleb tuju, laod tuki või kaks kah ostukorvi. Et siis näiteks seda millaski hiljem kodus puhastades kuul rauda unustada ja elukaaslasel või lapsel kogemata ajud välja lasta. Kui õnneks läheb, siis iseenda omad.

Haiglane ja hirmutav, et vahetult pärast eilset massitulistamist (ohvriterohkeimat Ameerika lähiajaloos) tõusid koheselt relvatootjate aktsiad, suurnes hüppeliselt ka relvamüük, mis peale Trumpi võimuletulekut pisut kidunud on, kuna enam pole olnud võimalik tarbijakäitumist suunata hüüdlausetega Obama will go after your guns! või Hillary will go after your guns! Trump, tema on relvatootjatega käed löönud, tema poolt ohtu karta pole.
Las Vegase veresauna järgselt on aga jälle põhjust sammud poodi seada, kuniks kogu kraam vabamüügil, sest relvaseaduse karmistamise pooldajad muutuvad tõenäoliselt taas aktiivseks, tehes selliseid mõistusevastaseid ettepanekuid nagu keelustada tsiviilisikutel esmavajaliku majapidamistarviku AR15 (ja teiste poolautomaat-relvade) omamine, avalikus kohas relva kandmine, taustakontroll enne relvaostu jne. Mis niimoodi ameeriklaste vabadusest ja turvatundest järele jääb? Ostetagu nüüd usinasti laskeriistu kokku, kuniks võimalik, sest need kuradima anti-gun vasakliberaalid hiilivad iga nuka taga, ohuks tõelistele Ameerika patriootidele ja kogu Ühendriikide eksistentsile.

JUST THE FACTS MA'AM, JUST THE FACTS.
Tänane New York Times, toimetuse veerg:
477 Days. 521 Mass Shootings

-------------

/.../ AS A COUNTRY, THE US IS 4.4% OF THE WORLD’S POPULATION, YET WE OWN 42% OF THE WORLD’S GUNS. Let that sink in.  Our homicide rate in the US is over 300% that of the average of the rest of the OECD. The problem here is obvious.  The solution is simple.  The population of the US is not crazier, or more evil than other countries’ populations.  The only factor that makes our country an outlier is the overwhelming presence of guns.  Guns can be easily acquired in private sales with no background check.  Guns are trafficked by the millions.  The NRA (National Rifle Association)  has successfully stifled research into gun violence. The real crime here, besides the massive murders of innocents, is that committed by our elected representatives who have taken hundreds of millions of dollars from the NRA and other pro gun industry lobbyists to keep us awash in guns.”/.../
Read more: The Elephant In The Room
Image: Internet
October 03/2017