SEATTLE JA STARBUCKS
kuuluvad kokku nagu sukk ja saabas. Nagu meri ja tuul. Nagu seapraad ja hapukapsad. Sest Seattle on Starbucksi sünnilinn. Seal asub ka ilmselt ainuke kohvipood, kus Starbucksi kõige esimest logo, paljastatud rinnapartiiga merineitsit näha võib, 1971 aastal Pike Place Marketil avatud Starbucksis. Kõigis ülejäänud lugematutes Starbucksides üle maailma on neiukese rinnad tänapäeval siivsalt juustega kaetud.

Ähvardasin juba aegsasti, et kui Seattle’sse minek, ei jäta ma originaal-Starbucksis käimata, nui neljaks. Ei pidanud pettuma. Igavesti lahe elamus oli, ning kohvi, nagu ikka, väga hea. Kuigi jah, Starbucks #1 eksterjöör/interjöör iseenesest pole midagi, millest koju kirjutada. Kui asukohta ei teaks või kui uksest välja looklevat järjekorda ei näeks (turismimagnet!), jääks tagasihoidlik pisike kohvipoeke tõenäoliselt kahe silma vahele. Mingit istumisvõimalust sees ega väljas pole, tellid joogi ja ootad (kaua!) püstijalu, kuni oma topsitäie kätte saad. Sisustus on päevinäinud, nii letid kui põrand. Aga õhkkond mõnus, kliendid kõik puha elevil, teenindajaid võib tsirkuseartistidega võrrelda. Tellimuse vastuvõtja kirjutab su soovi ning nime topsile, kasseerib raha, seejärel lennutab topsi kaugele üle leti, baristade suunas. Kogu selle aja jooksul, mis meie Pauliga oma kohvisid ootasime, ei hakanud silma ühtegi viletsat viset ega kobamisi kinnipüüdmist. Uutele töötajatele tehakse enne ametisse asumist korralik treening? Käsipallurid on töölevõtmisel eelistatud?

Anyway. Ei saa öelda, et oleksin suuremat sorti Starbucksi sõltlane, õigemini enam ei ole. Las Cruceses elades pruukisin nende kohvi ikka üsna sagedasti. Tänaseks eelistame igale poole oma French roast presskannukohvi kaasa võtta, termostassides. Aga vahel ikka juhtub, et oma saab otsa, või tahad niisama vaheldust, road trippide ajal, ja pisikesi kohalikke kohvipoode pole silmapiiril. Siis aitab Starbucks. Tellime reeglina vana hea latte ('with an extra shot of espresso', kui tõsisemat turgutust tarvis) või lihtsalt kohvi. Trendikad keelekasted nagu Vanilla Bean Coconutmilk Latte või Pumpkin Spice Frappuchino või muu säärane ei ole teps mitte meie teema.

Hidden history at Starbucks Pike Place Market store
The History of Starbucks Logo and A Look At The Company
November 23/2018
Fotod: Paul
“No matter what historians claimed, BC really stood for "Before Coffee.” ― Cherise Sinclair, Master of the Mountain