MILLAL TULEB TEADMINE, et oled osake kohalikust kogukonnast? Siis, kui võtad postkastist värske Rancher'i numbri ja hüüatad imestunult: „Armas aeg, see valge kaabuga poiss kaanepildil on ju minu juuksuri, Diana poeg!“

Ärge nüüd päris ära ehmatage. Esiteks, ma ei ole Rancher'i tellija, ega ka sihtgrupp. Seesinane Kesk-Oregoni farmerite kuukiri pistetakse siinkandis igasse issanda postkasti, tasuta, sunniviisiliselt. Mõnikord saabub samal päeval Vogue värske väljaandega. Tõtt-öelda väheke veider vaateplt, kui postkasti avad ja sealt need kaks totaalselt erinevat maailma vastu vaatavad, sõbralikult ülestikku. Teiseks, minust käib kohalik kauboikultuur kaarega mööda, mistap Rancher (erinevalt Vogue'st) lendab üldjuhul tagantkätt ja avamatult taaskäitluskonteinerisse. Ma austan väga oma farmeritest naabreid ning olen, kujutage ette, korra isegi rodeol käinud, kuid mu enda huvid ja elustiil on teistsugused. Ei paremad, ei halvemad. Lihtsalt teistsugused.

Ühesõnaga, minusugusele Rancher'is lugemist napib. Aga vaat täna tekkis postkasti avades üllatavalt tore tunne, kui kaanepilti nägin. Ma olen Diana poega, pikka kasvu, uhke olemisega, pooleldi põlisameeriklase-verd noort meest paar korda Di juuksuritoolis istudes kohanud, kui pojal ema juurde tööajal asja on olnud. Ja nüüd vaatab seesama poiss mulle kaanelt vastu! Sel hetkel lõigi see mõnus „kogukonnatunne“ välja. Vau, ma tunnen kaanestaari, mis sest, et mul põllu- ja karjapidamisega vähematki pistmist pole.

Kuna te seal Eestis kauboivärgist veel vähem teate kui mina, siis selgituseks niipalju, et pildil olevad mehed võitsid maakonnarodeo mullikapüüdmise meeskonnavõistluse (võiduga kaasneb kopsakas preemiaraha, pea 7000 dollarit kummalegi meeskonnaliikmele). Asja nimi on Team Roping, Wikipedia kirjutab sellest nii. Jaa, vaesed mullikad muidugi. Ega nende elu kallale ei kiputa, kuid omajagu stressi tekitatakse loomadele küll. Seepärast ma ainult ühe rodeoga olengi piirdunud - pole minu maitset mööda spordiala. Aga. Erinevad kohad, erinevad kombed. Olen minagi näiteks oma peni toginud (rahu Yarko põrmule!), et koeraspordis kõrgemaid punkte teenida. Ja need kauboid, nad reeglina kohtlevad veiseid siiski lugupidamisega, hoolimata lassokeerutamisest ja jalustrabamisest. Team Roping põhineb tegelikult täiesti praktilistel alustel – vabapidamisel karja oli/on tarvis märgistada.
June 16/2018
"Behind every successful rancher is a wife who works in town." ― Old West Proverb