FROTEERÄTIKU FENOMEN.
Eile käisime 'suures linnas' Bendis. Ilm sattus olema sügisesele Kesk-Oregonile mitteomane, sihuke ühtlaselt hall ja vihmane. Ebareeglipärane oli ka me eesmärk - spordi/matka/tehnika poodide külastamine. Reeglina hoiame kaubandusest eemale, hetkel aga on kindel siht silme ees: jahime keskmiselt mahukat, kvaliteetset autokülmikut, mida saaks 12 voldi pealt laadida, ja kodus (või hotellis vms) seinast ka. Sest tõsiasi on, et paari viimase aasta jooksul on Pauli ja minu toitumiseelistused o-lu-li-selt muutunud, ka reisiolukorras. Mingi poolfabrikaat või keskpärane restoranieine ei tule kõne allagi. Veame omaenda toidukraami kaasas. Isegi kui pooleks päevaks Bendi läheme. No muidugi käime ikka inimeste seas kah, aga enamasti piirdub tellimus klaasi veini ja õllega, vaid vahel harva, kui tuju tuleb, hellitame end ka mõne peene restoraniroaga.

Kuid mitte söögist ei tahtnud ma kirjutada. Kuidasmoodi see mõte küll uitama läks? Vaid VIHMAST ja FROTEERÄTIKUTEST. Ühesõnaga. Nagu mainisin, ilm oli Bendis vesine. Esimeses müügiasutuses, kuhu sisenesime, märkasin ukse lähedal käsipuudel mitmes mõõdus kirjuid froteerätikuid, kõik kenasti laiali laotatud. Hmm, mõtlesin endamisi - küllap poepersonal hoiab neid siin oma tarbeks, tänase vastiku ilmaga. Et näiteks tulevad õuest suitsupausilt, hea käsi kuivatada või miskit. Kuid teises poes sama lugu. Lõbusad värvilised froteerätikud kutsuvalt ootamas. Kolmandas kah. Ja toidupoes. Ja niimoodi kõikides kauplustes, kuhu sisse astusime.

Päeva lõpuks hakkasin asjale pihta saama. Bendis, kujutage ette, on pannakse vihmase ilma puhul froteerätikud välja KLIENTIDE tarbeks. Et kui sul on vaja näiteks lapsevankrit kuivatada. Või oma koera. Või mida iganes. Ma küll ei tea, kuidas asi hügieeni koha pealt sätitud on - ehk kuidas saab kindel olla, et koera kuivatanud rätik hiljem lapsevankri töötlemiseks käiku ei lähe. Aga no tühja sellega. Idee loeb! Kogu see rätikuvärk mõjus üle mõistuse inimlikult ja südantsoojendavalt.
....ja kui nüüd nende presidendivalimistega ka lõpuks ühele poole saaks...
Oct/29/2016 
Foto on illustreeriv, Internetist.