Jälle käisime kõrgel


Algatuseks paar aerofotot veebist, et läinud nädalavahetuse ettevõtmise mastaapidest aimu anda. Waimea Canyon, hellitusnimega Grand Canyon of the Pacific, on pea kilomeetrisügavune pruunikaspunane haav Kauai saare lopsakas, ererohelises ihus. Meie matkatud Waimea Canyon Trail lõpeb loodusliku basseiniga, millest läbivoolav kristallselge, mäestikukülm vesi kaks- ja poolsada meetrit allpool kohisedes kaljudele langeb, nimeks Waipo’o Falls. Nooled näitavad, kus me ära käisime. 

Plaan oli esimesed paar pikemat jalgsimatka kergemalt võtta, aegamisi sisse elada, lasta keredel troopikakliimaga harjuda. Aga noh, inimene mõtleb, jumal juhib, eks. Waimea Canyon Trail ei olnud teps mitte "moderate" või “moderately challenging”, nagu mitmed allikad lubasid, vaid hea mitu kraadi kangem. Ütleksin, et isegi kangem kui läinudaastane Kalepa Ridge Trail, me siiani kõige nõudlikum matk Kauail (siin on sellest ettevõtmisest kolm postitust), mis võttis küll pea kogu distantsi ulatuses põlved võdisema, kuid järske tõuse-langusi oli tunduvalt vähem.

Oojaa, Waimea kanjon pakkus jalalihastele ning kopsudele üksjagu rohkem tööd, kui oodata oskasime. Üles-alla mööda mäekülgi, mudaseid ja libedaid, hoolimata asjaolust, et eelnev nädal oli vihmavaene. Asi selles, et suur osa rajast kulges tiheda troopikataimestiku varjus, kuhu päike ei pääse öist niiskust kuivatama. Liigirikas, õitelõhnaline, linnulaululine troopikamets vaheldus metsiku ingveri padrikutega (Kahili ginger), ühest sellisest ma ülemisel pildil läbi murrangi. Raja pikkus, kui numbreid vaatada, iseenesest miskit kontimurdvat ju polnud, vähem kui 7 kilomeetrit. Aga seitsmel kilomeetril enam-vähem siledal maapinnal ja seitsmel kilomeetril mudastel mäekülgedel on vaks vahet, uskuge mind. 


Raja kõrgeimas tipus, vahetult enne Waipo'o joa alguspunkti suunas laskumist. Sealsamas nautisime ka lõunaeinet. Oleksime justkui ette aimanud, et tegemist tuleb vägagi sportliku üritusega, sest sedakorda me miskipärast veini matkale kaasa ei võtnud. Vesi, apelsinimahl (kiire energia!) ja röstbiifivõileivad. Vaade? Noh, vaadake ise. Taamal näeb ookeani kah, piltidel sulab küll taevaga ühte, aga seal ta on.
  

Sellest basseinist algab Waipo'o joa pikem, 250 meetrine osa. Justkui loodud matkajate jalgade jahutamiseks, enne, kui saapapaelad taas kinni nööritakse, et neidsamu mõrvarlikke üles-alla mäekülgi mööda raja alguspunkti tagasi kooberdada roomata kulgeda. Õnneks jätkus meil Pauliga oidu end õhtul kuurordi kuumas mullibasseinis turgutada, tõrvikute ja taevatähtede valgel, vastasel juhul oleks pühapäevane lihasvalu ilmselt veelgi hullem olnud. 

Lühike artikkel toredate fotodega: Canyon Trail to Waipoo Falls

"Waimea Canyon, also known as the Grand Canyon of the Pacific, is a large canyon, approximately 16 kilometers long and up to 900 meters deep, located on the western side of Kauaʻi in the Hawaiian Islands of the United States. Waimea is Hawaiian for "reddish water", a reference to the erosion of the canyon's red soil. The canyon was formed by a deep incision of the Waimea River arising from the extreme rainfall on the island's central peak, Mount Waiʻaleʻale, among the wettest places on earth."

October 12/2022

“Hiking is not escapism; it's realism. The people who choose to spend time outdoors are not running away from anything; we are returning to where we belong.” ― Jennifer Pharr Davis, The Pursuit of Endurance

2 comments:

  1. Jumal, millised pildid ! Loodetavasti õnnestub mul kunagi ka sinna jõuda..

    ReplyDelete
  2. Jälle - on ikka imelisi kohti maamunal.

    ReplyDelete