HÄÄD TALVIST PÖÖRIPÄEVA! Sulab nii, et räästad mitte ei tilgu, vaid sorisevad lausa. Aga üleeile oli päikeseline, tuuletu, paari karge külmakraadiga päev. Ideaalne pärastlõunaseks kohviks ülemise korruse terrassil, kampsiku väel.

Olen viimasel ajal hakanud käputäit eestikeelseid blogisid jälgima. Paar tükki neist üsna laialt tuntud, teised mitte väga, kuid siiski kõigile avalikult lugeda. Kusjuures kommentaarid on mõnigi kord paljuütlevamad kui blogitekstid ise:-) Blogija teeb postituse teemal või teisel, misjärel kommentaatorid kohale lendavad - juhul muidugi kui blogi kommentaarideks avatud. Nois võrgupäevikuis, kus autor tõenäoliselt kommentaare ei modereeri (loe: hullemaid/õelamaid ära ei kustuta) saab mõistlike mõtteavalduste sekka vahel väga vihast, pahatihti ka vigast teksti lugeda. OK, samas võime ju öelda, et kes avalikult Internetti postitab, koos kommenteerimisvõimalusega, see neelaku ka kommijate arvamusavaldused alla. Sõnavabadus!

Kuid vaatame korraks, misasi blogi idee poolest on. Definitsioone muidugi rohkem kui üks, valin näiteks selle: "A blog is a frequently updated online personal journal or diary. It is a place to express yourself to the world. A place to share your thoughts and your passions. Blog is a short form for the word weblog and the two words are used interchangeably." Nii et enamjaolt on blogi puhul tegemist PÄEVIKUGA. Tulles tagasi kommentaaride juurde - kui kellegi paberpäevikut juhtute lugema, salamisi või kirjutaja loal, kas esimese asjana tuleks pähe päevikupidaja mõtteviisi või tegude lahkamine, valjul häälel? Ega vist. Aga vot Internet justkui kohustab tagasisidet andma, onju. Mullegi see tunne tuttav - blogisid sirvides hakkavad näpud sagedasti sügelema. No ja niimoodi need kommentaarid kirjatükkide alla tekivadki, teinekord pikemad kui blogipostitus ise. Tihtipeale jääb mulje, et kommentaator võiks pigem omaenda blogi püsti panna, sest tema maailmavaade erineb kommenteeritava autori omast kardinaalselt, lisaks painab soov enda seisukohti üldsusele üksikasjalikult tutvustada.

Ühe mu vana hea sõbra sõber tegi aastakümneid tagasi läbinägeliku märkuse, et inimesi on laias laastus kahte sorti: Liputajad ja  Piilujad. Täna võime vast öelda, et selle teooria kohaselt liigituvad blogijad (sh mina) esimese kategooria alla, ja blogilugejad teise:-)

No ja blogiteema jätkuks - pean vaikselt plaani, et teeks õige Lilli tarvis eraldi fotoblogi. Esiteks, vastasel juhul ummistub seesinane 5500 õige pea kutsikapiltidest. Teiseks, mul on mõlemal pool ookeani koeratuttavaid, kellele tahaks uut looma näidata, aga ma pole neid 5500 lugema kutsunud, ega plaanigi. Hoidmaks eraelu ja koera-elu lahus või nii :-) Juhul, kui koera-blogi ette võtan (KUI võtan), lingin selle siia viie tuhande viiesajasse ka, kuis siis muidu.

Oot, aga kuhu ma omadega jõuda tahtsingi, selle blogimisteemalise postitusega? Ega vist kuskile. Et siis kohvi terrassil, jajah. Muide detsembrikuine päike on meil Kesk-Oregonis soe nagu Eestis märtsikuus. Mõnus. SOKID on Kati kootud.

-------------

Happy Winter Solstice!
Dec 21/2016
"You choose your friends by their character and your socks by their color." - Gary Oldman