Oregoni aas, suvi 2014/Oregon wildflowers

LILLED, KOERAD.
Täna tabas mind  mitmekihiline, imeline hetk, kurb ning õnnelik ühtaegu. See tahab natuke pikemat lahtiseletamist.

Esiteks.
All kanjonis, Yarko maise keha matmiskohal on kõik kenasti kevadine. Künka lükkasime paari päeva eest maapinnaga tasa. Täna hommikupoole, heledas päikesepaistes, kõrvulukustava linnulaulu saatel tegin sel tasandatud platsil väheke 'aiatööd', külvasin mitu pakki Oregoni aasalillede seemneid mulda. Saab ilus olema - väike värviline laik avaral ojaäärsel niidul, pika pehme rohu ja salveipõõsaste keskel. Üks suurem maakivi tähiseks.

Teiseks. 
On vist juttu olnud, et kutsusime (ja kutsume siiani) Yarkot hulga enamal moel kui vaid 'ristinimega'. Paul kusjuures eriliselt mihkel nimede väljamõtlemisel. Jackson, Pembroke, Smith-Plimswick, Porgandseeme - need vaid mõned paljudest. Ah et mille Issanda pärast Porgandseeme? No vaadake, meil siin Jeffersoni maakonnas hulk porgandipõlde, kasvatavad seemnejuurvilja. Paul läinud suvel põllust mööda sõites küsima, et kuidas carrot eesti keeli on, ja seed. Vastus - porgand ja seeme. Noh, jõuame koju, Yarko tuleb vastu, Paul hõikab talle rõõmsalt "PORGANDSEEME!" Nii see nimi koerale külge jäigi, üks paljudest.

Kolmandaks.
Kui koera enam majas pole, otsid lohutust igast asjast. Ja mis see paremini lohutab kui mõte järgmisest koerast. Sinna läheb, tõsi küll, aastake aega, aga no keegi ei keela ju ometi teemat arutada:). Oleme mõtetega mänginud, märkamatult nimenigi jõudnud. Et kuidas koerapreilit (jah, emase võtame, siis ei pea Yarko pilve pealt vaadates vihast urisema, et miski kuradi isane ruulib tema valdustes) - kus ma olingi? Jajah, et mis uuele kutsikale nimeks saab. Kuna Paulil juba väike eesti keele sõnavara tagataskus, siis pikalt ei mõelnud - LILLSEEME! Sedakorda astusin vahele, tegin väikese käändelise korrektuuri: Lill(e)seeme. Kodusemalt - Lilli. Eks kutsika kasvatajal (breederil) ole muidugi nimest oma nägemus, aga heal loomal võib ja peabki mitu nime olema.

Neljandaks.
Tulen mina täna sealt alt kanjonist külvitöödelt, kohtan Pauli (meil siin suured valdused, teinekord ei trehva tundide viisi) ning kannan ette: 'Käisin Yarko juures, lilleseemneid külvamas'.
VAAT SELLESAMA  HETKEGA  ma postitust alustasingi - hetkega, mil suust tuli sõna lilleseeme. Minevik ja tulevik said sekundi murdosa vältel kokku imelises, ootamatus, ühtaegu valusas ning õnnelikus sähvatuses: YARKO ja LILLESEEME kohtusid.

-----------------

PLANTED SOME FLOWER SEEDS today in the canyon, on the place where we laid Yarko's body on the rest. Oregon wildflowers! It was warm and sunny down there, air being thick of bird songs.

Paul and I have been actually talking about our new dog, and how shall we name that female pup we'll get next year. Paul, using his Estonian skills, named her LILLESEEME - FLOWER SEED.  Shortly - Lille (Flower). Anyway. After getting back to the house today, I reported to Paul about planting flower seeds. Suddenly it happened - past and future got together in that very moment I said  word 'flowerseeds'.
Time was bending for mysterious, bittersweet fraction of second: YARKO and LILLESEEME met each other.
March6th/2015