TOIDULISANDID!
Positiivne üritan ma siin blogis olla, reeglina. Ilmas hädasid niigi küllalt). Teinekord aga kohe ei saa muidu, kui pean auru välja laskma. Täna nimelt sattusin SKANDAALSELE ARTIKLILE  (ravim)taimsetest toidulisanditest. SIIN veel üks artikkel samal teemal.

Lühike kokkuvõte: analüüsiti head hulka USA suuremates kaubanduskettides hetkel müügil olevaid toidulisandeid. Tulemus? Purkide sisu ei vasta sildile, pehmelt öeldes. Paremal juhul annab platseebo-efekti, halvemal juhul tervisele lausa ohtlik. OK, võib ju öelda, et Walmarti riiulilt ei saagi tervist taga otsida. Kuid Walgreens näiteks, samuti skandaaliga seotud, on suht korralik rohupoe-kett. Ühesõnaga. Vahet pole, millises supermarketis/apteegis  nood toidulisandid müügil, silt peaks purgi sisule vastama nii või teisiti, või?

Üllatav on, et asi üsna kõrgel tasemel üles võetud. Eks me näe, kui suureks skandaal paisub. Lisaks veel niipalju, et toidulisandid klassifitseerib USA Toidu- ja Ravimiamet (Food And Drug Administration) mitte ravimiteks, vaid toiduks. Vast on vaht üles löödud toidulisandeid müüvatele/valmistavatele firmadele karmimate ettekirjutuste tegemiseks? Või siis et panna neid Föderaalvalitsusele lisaobrokit maksma, või on küsimus miskis kolmandas-neljandas kõrgelt käivas mängus üle tavakodaniku pea. See on omaette teema. Sessinatses korporatiivses ühiskonnas elades on raske uskuda, et tegemist ausa murega tavakodaniku tervise pärast.

Olgu sellega kuidas on, minu nördimus on üksüheselt ajendatud faktist, et näiteks purgist, mille sildil seisab 'Naistepuna, leevendab depressiooni' leiti laborianalüüsi tulemusel muuhulgas riisi, küüslauku ja troopilist toataime, kuid mitte jälgegi naistepunast. Depressioonis kodanik võib siis ju samahästi enda (või sõbra) amarüllist või asperaagust manustada. Või riisi. Või küüslauku. Või ...oot...oot....meil siin Oregonis pole varsti üldse enam muret ei depressiooni ega millegi muuga. Kanep esimesest juulist legaalne. Hüvasti, Walmarti ja Walgreensi purgikesed!:)

* Eestis reguleerib toidulisandite turustamist  Veterinaar- ja Toiduamet, mitte Ravimiamet.
Mitte et ma mustvalgelt regulatsioonide poolt (või vastu) oleks. Teeb muret, et regulatsioonid võivad vastutustundlike väiketootjate/herbalistide elu raskeks teha. Lisaks tuleb pähe vastuolu Big Pharma (ravimitööstus) versus herbalistid. Raha versus tervis ja terve mõistus. Samas, väheke kõhedaks teevad ülalpool osutet artiklites väljatoodud faktid siiski. Pannakse purki mida iganes, et kasumit teenida, kui kedagi kontrollimas pole...
Ega midagi. Suvi tulemas, mis muud kui nobedasti nõgest, naistepuna ja raudrohtu korjama! Oma käsi on kuningas:)
Feb03/2015

-----------

HERBAL SUPPLEMENTS!
Generally, I'm trying to be positive in my blog. Gloom and doom isn't simply my cup of tea:). But! Stumbled over this article today: New York Attorney General Targets Herbal Supplements At Major Retailers:
 /.../ Bottles of Walmart-brand echinacea, an herb said to ward off colds, were found to contain no echinacea at all. GNC-brand bottles of St. John's wort, touted as a cure for depression, held rice, garlic and a tropical houseplant, but not a trace of the herb. /.../ Tests found no Echinacea or any other plant material in bottles of  Spring Valley Echinacea. No ginseng was found in 20 tests of GNC's Herbal Plus Ginseng, which is taken to boost energy. /.../ DNA tests found such substances as rice, beans, pine, citrus, asparagus, primrose, wheat, houseplant, wild carrot and unidentified non-plant material — none of which were mentioned on the label./.../
HERE's one more article on the same subject. 

/.../In the United States, herbal and other dietary supplements are regulated by the U.S. Food and Drug Administration (FDA) as FOODS. This means that they do not have to meet the same standards as drugs and over-the-counter medications for proof of safety, effectiveness, and what the FDA calls Good Manufacturing Practices./.../
Feb03/2015