Naturaalmahl on tervisele kasulik. Punkt. Fakt. Ega midagi, soetasime meiegi mahlapressi, mõned nädalad tagasi.

Esimene päev: olles veebist väheke tarkust kogunud, lähenen asjale hoogsalt ja enesekindlalt. Miksides kokku head ja paremat. Porgand, apelsin, õun. Laksan joogi alla, limpsan keelt, ning padavai alla kanjonisse Yarkot jalutama. Kõnnin ja tunnen, et silme ees virvendab. Panen ereda päikese arvele. Paari tunni möödudes on päike loojumas, aga minul ikka virvendab.

Teine päev: olen vahepeal taas internetti lapanud ja targemaks saanud. Et nood kolm eilset komponenti on ka eraldi pruukides nii suure suhkrusisaldusega, et ühe soojaga ära joodud suurem klaasitäis toormahla annab äkilise üledoosi magusat. Veresuhkur lööb lakke ja niimoodi silme ees virvendama hakkabki. Ega midagi, nüüd olen targem. Nagunii soovitatakse pigem juurviljamahla juua kui puuvilja oma. Mõeldud, tehtud. Peet (koorimata, et ikka kõik vitamiinid kätte saada) pluss lehtkapsas masinasse, ja tuld. Jook täitsa hea maitsega. Naudin paar minutit, siis hakkavad kurk ja suulagi imelikuks minema. Justkui oleks kergelt kõrvetada saanud. Tunne kestab paar tundi. Googeldamine annab teada, et nii peet kui lehtkapsas sisaldavad korraliku doosi oksaalhapet, mistap on noid on targem keedetuna tarvitada. Õpid, kuni elad, onju.

Neljas päev. Nüüd olen juba üsna ettevaatlik. Valin juurvilju hoolega. Kõik rohelised, kõik leebed. Kurk, seller, hiina kapsas, peakapsas. Jupp porgandit ka. Jook tuleb hea. Olen enda üle uhke. Aga nii umbes pool tundi peale kuukamist tekib kerge iiveldus. Tugevneb. Kestab õhtuni. Mis ma, kurat võtku, jälle valesti tegin??

Sellele ma jälile ei saanudki. Arvata, et jõin taas liig tempokalt. Toormahl (kui kõik kenad sõnad tervislikkusest kõrvale jätta) on üsna shokeeriv laks organismile. Nood  ained, mis tahket toitu närides aegamööda kehas laiali laotuvad, saadetakse toormahla puhul keresse justkui kosmoselaev orbiidile. Bumm! Tänaseks, Jumal tänatud, olen segude valmistamises juba täitsa oskaja. Teeb head keelele, kerele ja meelele.

Loo moraal? Mitte uskuda noid ilusaid värvilisi veebilehti, kus reipalt hõigutakse, et sega aga kõik kokku, mida rohkem, seda uhkem, joo päevas kaks liitrit ja igavene elu on sama hea kui kindel. Lõviosa noist saitidest on küllap mahlapresside müügi edendamiseks loodud.

Soovitan  soojalt: Juicingbook.com.  Väga mõistlik.
Seda ka veel, et fotodel värve pole tuuninud, mkmm. Ongi sihukesed ulmelised värvid toormahlal. 
03/06/2014