Elu tugevaim lõhna-elamus!
Lugu oli nii. Eile õhtul hakkas sadama. Kesk-Oregon viimastel nädalatel nii kuiv olnud, et jaanituli jäi meil Pauliga sel aastal tegemata. Tundus alp tikku tõmmata, kui siin ja seal mets ning rohi põleb ja rahvas muretseb. Läitsime hoopiski küünlad, nonde valgel oli kena terrassil portveini rüübata.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida, vaid LÕHNADEST. Täna varahommikul, valgehakul, küsis Yarko õue pissile. Kobisin koos temaga uniselt välja. Aeda meil ju siin ümber pole, ei saa vanameest poolpimedas üksinda ringi lippama lasta. Võtab esimese metskitse lõhna üles ja aidaa. Kurdi koera hüüdmisest pole palju tolku:).

Kus ma olingi...ah jaa. Lasin looma köögiuksest õue, ise järele. Nii kui välja astusin, sain justkui kaikaga otsaette. Õigemini nina pihta. Sest õues levis tugevaim looduslõhn, mida mina oma elus tundnud olen. Ja olgem ausad, ma olen looduses ikka üksjagu olnud. Ühesõnaga. Selgituseks kordan üle, et me kodu ümbrus ja kanjon, selle seinad ja kaldad on kaetud kõrgete salveipõõsaste (Sagebrush) ja hiiglama suurte kadakapuudega (Western Juniper).  Oregoni kadakad lõhnavad väheke teistmoodi Eesti omad, justkui kuuse või seedri vurhvi oleks juures. Marjad on aga samasugused. Dzhinni-marjad! :). Novot. Astun mina õue ja seal on NII paks kadaka-salveilõhn, et võtab hinge kinni. Öö oli tuuletu, kuivale pinnasele/taimestikule sadanud vihm lõhna vist 'lahti leotanud'.

Seisin pilvises, soojas öös, ahmides aroomi endasse, kuni pea hakkas uimastavast lõhnast (küllap ka hüperventilatsioonist:) ringi käima. Müstiline, unustamatu kogemus. Hommikul, kui terrassil kohvi jõime, oli lõhn ikka veel peadpööritav; siiski mitte enam nii tugev kui paar tundi varem.
-----------
Got my strongest ever scent-experience last night!!
Much anticipated rain started yesterday evening. It rained almost all night. What a blessing, ground being dry as a bone. So dry that me and Paul didn't even dare to light Midsummer bonfire. Burned candles on the terrace instead. And sipped some port wine:)
Anyway. Yarko woke me up last night, asking to get out. I went with. Don't want to let him run loose here since we don't have a fence around the property. He might detect some delicious scent (deer, rabbit, etc etc ) and blast away. You see there ain't any way I could call him back - the old guy is deaf as a doornail.
So yep I went with and got hit - literally! - by the strongest, most amazing, pleasant  smell I've ever felt in Nature. It was Sagebrush mixed with Western Juniper (those two cover our 80 acres and beyond). I stood there in warm, soft, calm night, breathing in and out until got dizzy. Combination of overwhelming smell and hyperventilation probably:).
How come was their scent so strong this time? Dunno for sure. My best guess is: lots of moisture on the top of weeks of dryness  made sagebrush and juniper smell so breathtakingly strongly.
27/06/2014