Õnnelik uba



“Excuse, me… my son wants to know… are you happy?”
Vaatasin parasjagu kodulinna toidupoe juurviljaosakonnas lillkapsaga tõtt. Ühest küljest hirmsasti isutas lemmik-vormiroa järele (lillkapsas, hakkliha, parmesan, muskaatpähkel, vahukoor), teisest küljest tundus mõte praeahju käimalöömisest mitte just kõige mõistlikum, sest meil siin on viimane nädal aega välistemperatuur igapäevaselt kolmekümne viie soojakraadi kandis püsinud.

Kõnetamise peale pöörasin end ümber. Mu selja taga seisis väikest kasvu, armsa väljanägemisega noor naine, laps ostukärus istumas. Silma järgi hinnates mitte rohkem kui kolmeaastane noorsand, ilus nagu ingel, musta, läikiva juuksepahmakaga, tõllaratta suuruste tumepruunide silmadega, rohelise oa kaun kõvasti pihku pigistatud.

Poisi ema luges mu näoilmest, et küsimus kohale ei jõudnud (ma ei tea, kuidas teiega lood on, aga minuga ei juhtu just iga päev, et lähen juurikaid ostma ning üksiti küsitakse, kas ma olen õnnelik), vabandas veelkord ja selgitas natuke pikemalt, et poeg olla just uue sõna õppinud – “happy”. Muudkui korrutanud seda poes, ühel hetkel aga minu poole osutanud ja küsinud “Is she happy?” Ema otsustas, et nii eksistentsiaalsele pärimisele ei saa pealiskaudselt vastata ja pöördus selguse saamiseks algallika, st. minu poole.

Üllatusest toibunud, läks mul peaaegu et silm märjaks. Pingutasin, et end asisena hoida, astusin noormehele ligi. Ta puuris mind oma shokolaadisilmadega, vastust oodates. “Yes, I am very, very happy”, kinnitasin poisile tõsiselt otsa vaadates. Ta noogutas sõnatult, siis ulatas mulle peosooja oakauna. Olles kingituse tänulikult vastu võtnud, meenus mulle, et jagatud rõõm on alati suurem. Murdsin kauna pooleks. “Look, that's what we shall do: I shall take half of it, you will keep the other half. OK?” Pooliku kauna järele sirutatud väike pihk kinnitas, et diil on vastu võetud.

Mulle tundub, et inimkonnal on siiski lootust.
August 09/2019
Image: Internet

P.S. Lillkapsa ikkagi soetasin. Homseks lubab veidike jahedamat ilma, saan praeahju käima lüüa.
"They say a person needs just three things to be truly happy in this world: someone to love, something to do, and something to hope for." ― Tom Bodett