Täna on Las Cruces suitsu täis. Metsapõlengud põhja pool, Silver City kandis, koguvad aina hoogu. See ei ole siin suveti midagi erakordset - metsatulekahjud ma mõtlen. Teinekord vast võtan sest pikemalt kirjutada, asjaolude sunnil olen teemast palju lugenud. Ei ole teps mitte nii, et metsatulekahju=loodusõnnetus. Tuli on looduse ringkäigu loomulik osa. Anyway. Black Range on tules. Uhke metsane mäeahelik, meiegi oleme seal matkanud ja laagris olnud.

Kodutänaval, linnast asjaajamistelt tulles, meeldib mulle ikka auto küljepeeglist selja taha kiigata. Orelimäed kõrguvad uhkelt ja turvaliselt. Fotol tähistasin x'idega nende harja, nii umbes, mälu järgi. Mäed ise suitsukardina taga. Tuulevaikne. Toss laiub linna kohal nagu hallikasvalge lina. Päikeseloojakud on tänu suitsule muidugi efektsed...

Looduse-lainelt poliitikale. USA kodanikuvabaduse kaitsjail pidupäevad. Eile seisis Texase demokraadist senaator Wendy Davis osariigi naiste õiguse eest saada jätkuvalt kvaliteetset meditsiinilist abordi-abi. Võitis, vähemalt sedakorda. Vabariiklaste partei vanamehed on nimelt tulnud välja seaduseelnõuga, mis keelustaks abordi raseduse hilisemates staadiumites ja sulgeks enamik abordikliinikuid Texases. Muide, Davis sõna otseses mõttes "seisis õiguste eest". Texase senati kodukord näeb ette, et venitamistaktika puhul, mida D. eelnõu allkirjastamise nurjamiseks kasutas, peab kõneleja püsti seisma, lauale toetuda ei tohi, tualettruumi minna ka mitte. Keelt võib kasta, näksid on keelatud. Kena blond 50 aastane proua seisis ja rääkis vahet pidamata 11 tundi.
Eelnõu allakirjutamisele oleks järgnenud drastiline abordikliinikute arvu vähenemine osariigs. Praegu 47 kliinikut + haiglad. Eelnõu vastu võetud - ca 5 kliinikut + haiglad. Lisame siia protseduuri keelustamise peale 20 nädalat ja tulemust pole raske ette ennustada. Mis naistel, eriti vähema sissetulekuga naistel, üle jääb? Mehhiko, pluss nurgatagused ämmaemandad. Kusjuures, ka The Texas Hospital Association and the American College of Obstetricians and Gynecologists on kategooriliselt seaduseelnõu vastu.  Aga kus sa sellega, konservatiividest vanameestel on ikka tarvis naistele ette kirjutada, mida nood oma kehaga teha tohivad ja mida mitte. Assa! Mus tõstis naisõiguslane pead, nii et vähe pole!:)
Vahel, poliitilisi artikleid lugedes, asiste väljaannete puhul, tasub ka kommentaare kaeda. Humoorikad, vahedad sõnavõtud, tihtipeale võtavad asja olemuse paari reaga kokku. Antud teema puhul annan täispunkid sellele: "If men had children there would be drive through abortion clinics in every WalMart."
Keda huvitab - hea artikkel ülelnimetet teema ja Texase osariigi poliitika kohta üldisemalt. 

Teine tänane massiivne uudis  - samasooliste abielud said USA Ülemkohtult õnnistuse. DOMA - Defence of Marriage Act, mis samasooliste abielud föderaalseaduse silmis teise-või kolmandajärguliseks tagandas, tunnistati ülemkohtu poolt kehtetuks. /.../ DOMA, signed by President Bill Clinton in 1996, prevented same-sex couples whose marriages were recognized by their home state from receiving the hundreds of benefits available to other married couples under federal law./.../
No, võibki muidugi jääda vaidlema termini 'abielu' tähenduse ja pühaduse üle ja vastaspoolte argumendid on kindlalt kaljus kinni. Konservatiivset sülge pritsib igasse ilmakaarde ja vikerkaarelipud varjavad vaat et päikese. Kus see tõde on, kesse seda enam teab või küsib:) Üks on aga selge - demokraadid said järjekordse võidu vabariiklastest konservatiivide üle. VÄGA lihtsasse valemisse pannes - demokraadid on noorem, haritum, liberaalsem rahvastik ja muulased, vabariiklased aga  eakamad, valged, pahatihti elavad kusagil kolkas treileris ja kooliharidust paar klassi. Või siis on, vastupidi, hirmrikkad, ja huvituvad vaid oma võimu ja jõukuse säilitamisest. Kordan, see on VÄGA üldistav kirjeldus:).
Anyway. Ülemkohtu tänane otsus ei puuduta, vähemalt minu arusaamist mööda, niivõrd kahe täiskasvanu vabatahtliku kooselu eetilist poolt, pigem seadusandlikku. Maksutagastused (siin abieluinimestele soodsamatel tingimustel), testamendid, kinnis-ja vallasvara jne.

Ah jaa, veel üks märkus. Tolle gay- teema puhul, ja ka abordi asjus tõmbasid vabariiklased, nagu oodata oligi, piibli varrukast ja vehivad hoogsat tsitaatidega. Et mida Jeesuke asjast arvaks. Kusjuures, kui nad promovad igamehe konstitutsioonilist õigust kodust relvaladu omada, siis Jeesukesest targu juttu ei tehta.
Siinkohal toon ära teise tänase lemmik-kommentaari:  /.../ What the bible says about ANYTHING is irrelevant as a matter of public policy. The United States of America is a secular democracy, with a specific emphasis on a lack of religious preference when legislation is drafted. I am so sick of conservatives trying to hijack MY constitution with THEIR bible and attempting to force us down a path of theocracy. Note to conservatives: if you want to live in a theocracy, move to Iran, thank you./.../
Aamen selle peale, ma ütlen! :) 
26/06/2013