HÕISSA, PULMAD!!
Kristi ja Jose laulatus siinsamas Las Cruceses, väikeses kirikus, õhtul suuremat sorti pidu. Pulmakülalisi kusagil 150 kanti. Jose perekond on Mehhikost pärit. Seal peetakse pulmakutse mittesaamist suureks solvanguks, isegi kui vaid kaugelt sugulane oled. Lähematest rääkimata. Ei tule kõne allagi, et noorpaar moodsal moel vaikselt paari minna nahistab. Pidu olgu olla! Aga muidu oli asi üsna Eestile sarnane, ei mingeid erilisi kohalikke ekstravagantsusi,  mariachid välja arvatud (kolmas foto). Ma täpselt ei mäleta, mis filmis ma seda nägin, aga stseen ise oli selline – muusikud mängisid kõvasti ja pealetükkivalt, peatudes iga restoranilaua juures. Kui üldjuhul  mängimise eest makstakse, siis sellesinatses stseenis oli asi vastupidi. Külastajad maksid muusikutele vaitjäämise eest, et nood vähegi söömisrahu annaksid. Minu kogemus sai siiski positiivne, st. et väga sobiv  muusika oli pulmaeine taustaks. Aga nad (mariachid) on tõesti intensiivsed ja elavad oma muusikasse sisse ja laulavad nö. sellest, mida näevad. Pannes teinekord lauasistujad kah laulu sisse.

Anyway. Kirikus oli kakskeelne laulatus, õnneks mitte pealetükkivalt religioosne, Jeesukest abielu kolmandaks osapooleks ei sunnitud. Muusika oli kena, naturaalkitarr ja laul, oreliga ei ehmatatud.
Pidu jah, nagu mainisin, Eesti omadele sarnane. Toostid, mängud, ka väheke siivutud sellised, õhtu edenedes. Agressiivseks ei mindud ja silmini täis ei joodud, hoolimata Mehhiko noorte machode massiivset kohalolust. Mustades ülikondades peiupoisid , tumepunastes kleitides pruutneitsid, oli vist kaheksa paari - neid oli vahva vaadata. ‚Kibe’ ei hõigutud, selle asemel kõlistas kõik see poolteistsada külalist aeg-ajalt nuge-kahvleid vastu klaase, see tähendas, et pruutpaarilt oodati suudlemist.

Mul olid üle hulga aja kontsakingad jalas. Täna on varbad villis, sest tants võeti ikka korralikult ette. Muusika muidugi oli ka inspireeriv, hea valik MC'lt. Ei mingit kantrit õnneks, segu vanast heast diskomuusikast, klassikalistest ballroom-tantsudest ja mehhiko värgist. Kogu rahvamass andis minna, nii et vähe polnud. Väheke reserveeritud Kesk-Lääne kodanikud pruudi  suguvõsast, mehhiko matroonid ja vurrude-vestidega vanahärrad, noorem rahvas iseenesest mõista - ja meie Pauliga muidugi ka. Lahkusime kesköö paiku, suur osa rahvast jäi veel pidutsema.
06/10/2012