Mõistuse hääl



Jah, ma mõnikord loen uudiseid, kuigi tean, et see pole tervislik. Ning jah, ma mõnikord loen Daily Mail'i, kuigi tean, et see on kollane. Aga inimesel võib ju ometi mõni pahe olla? Pealegi, loen sealt peamiselt üksnes pealkirju, mis on muide omaette kunstiliik, praegusel kuumal koroona-ajal iseäranis. Kusjuures kõmumeedia pole erand, peavool kütab paanikat ja segab vett vaat et samasuguse hooga. Enam isegi ei üritata üksteisele vasturääkivaid pealkirju nagu “taevas kukub kohe alla ja me kõik sureme hirmsat surma ” ning “viirus taandub, piirangud lõpevad ülehomme” mööda lehekülge laiali hajutada, üksteisest eemal hoida, vaid pannakse süüdimatult kõrvuti. Ning ega siis ainult koroonateemaga sedasi, kõige muuga samuti. “Vaata õõvastavast videost, mida alkohol su maksaga teeb”, ning kohe sealsamas “punane vein on südame- ja veresoonkonnale väga kasulik”. 

No võtame või tänase koroona-hommiku. Ühe pealkirja järgi sureb vaktsineerimata USA elanikke sel talvel nagu kärbseid ja omicron on nii nakkav, et kui eelmiste tüvede ajal tohtis lapselaps eakale vanaemale lehvitada vaid tingimusel, et asuti teine teisel pool aknaklaasi, üks õues, teine toas, siis omicroni puhul tuleb aknale kardin kah ette tõmmata, alles siis võib lehvitada. Teine pealkiri aga teatab sealsamas, et New York'i võimud on andnud rohelise tule Times Square'i aastavahetuse pidustustele, kus kümneid tuhandeid inimesi külg külje kõrval koos tantsimas ja hõiskamas ja viiruseosakesi laiali pritsimas. Originaalpealkirjad kah, et te ei arvaks, et liialdan:“G7 brands Omicron 'biggest threat to global public health' before Biden issues grim warning of a 'winter of illness and death' for the unvaccinated: Study claims variant is 'markedly resistant' to shots.” -------- “Hundreds of thousands of New Yorkers will be forced into isolation by Omicron Covid variant which is on course to drive cases higher than EVER before - but De Blasio says Times Square celebration WILL go ahead.” 

Eks ta ole. Süsimust või lumivalge, vahepealset võimalust pole, keskpärasus teadupärast ei müü. Aga haruharva juhtub ime, ja satud pealkirjale, mis on kui palsam hingele: “We cannot stop the spread of COVID, but we CAN end the pandemic: Protect the old and vulnerable, forget lockdowns - and learn to live with the virus, writes Dr. Jay Bhattacharya, Stanford University School of Medicine professor." Loen ja ei usu oma silmi. Kas tõesti lõpuks hakatakse mõnel pool aru saama, kui mõttetu on korrata ühte ja sama tegevust, kuid oodata erinevat tulemust? Artiklist: "Will the same policies that failed against a more virulent strain succeed in containing a more transmissible strain? The answer is self-evidently no. The end of the pandemic is primarily a social and political decision. Since we have no technology to eradicate the virus, we must learn to live with it. The fear-based lockdown policies of the past two years are no template for a healthy society.” Amen, brother, ütlen mina selle peale, olles kirjatüki läbi lugenud. 

December 17/2021                                                                                 Image: Internet

“The headlines screamed at him as soon as he saw the paper. He almost screamed back.” ― Terry Pratchett, Going Postal

14 comments:

  1. Uudiste lugemine kõmuajakirjandusest (eriti koroona kohta) pole informatsiooni mõttes tulutoov, kui siis ehk vaid meelelahutuslik tegevus. Kui tahad teada mis tegelikult toimub soovitan lugeda kokkuvõtteid veidi autoriteetsematest allikatest. Samas pead olema sellisel juhul valmis tunnistama objektiivseid uudisi, mitte ainult neid meis meeldivad ;)
    “Truth is not what you want it to be; it is what it is. And you must bend to its power or live a lie.” ― Miyamoto Musashi. Lisaks ka Sam Harrise tsitaadi: "Only better science refutes science!".

    https://www.nature.com/articles/d41586-021-03794-8
    https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html
    Olen nõus, et viirusest lahti ei saa, peame õppima sellega koos elama nii hästi nagu oskame. Just samuti nagu gripiga, varem või hiljem põeme kõik selle läbi, kes kergemini kes raskemalt.
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-00396-2

    ReplyDelete
  2. Tänan soovituse eest, TT :) - ega sa ometi ei arva, et ma INFORMATSIOONI kollasest ajakirjandusest ammutan? Daily Maili vaatan meelelahutuseks. UUDISEID loen põhiliselt Reutersist ja APst, neid pean suht erapooletuks. Varem usaldasin CNNi ka, enam mitte nii väga, nende info on kohati üsna kallutatud mu meelest.

    Ning jaa, sinuga nõus, uuele infole on mõistlik vastuvõtlik olla: “They must often change, who would be constant in happiness or wisdom.” - Confucius. (Et juba kord tsitaatide loopimiseks läks :)

    ReplyDelete
  3. P.S. Rääkides koroona-uudiste ammutamisest autoriteetsetest allikatest. Paari päeva tagune The Washington Post üllatas säärase uudisega: “The Biden administration has been sidelining vaccine experts: The U.S. government, over the past few weeks, has made three important decisions on vaccines without consulting independent panels of experts. The FDA, for example, approved booster shots for 16- and 17-year-olds without convening a key advisory panel.”
    https://www.washingtonpost.com/outlook/2021/12/16/vaccines-fda-cdc-boosters-expert-panel/

    (Wikipedia: "The Washington Post has won 69 Pulitzer Prizes, the second-most of any publication (after The New York Times). It is considered a newspaper of record in the US. Post journalists have also received 18 Nieman Fellowships and 368 White House News Photographers Association awards. The paper is well known for its political reporting and is one of the few remaining American newspapers to operate foreign bureaus.).

    ReplyDelete
  4. Ajakirjanduse eesmärk on lugejate hulga maksimaliseerimine. Üheks levinumaks meetodiks pilkupüüdvad pealkirjad, mis sisuga tihtipeale hästi ei korreleeru. Washington Post on ajakirjandus, ehkki üks paremaid paljude hulgas. Isegi peavoolu uudistekanalite autoriteet on minu silmis viimasel ajal langenud, jagatakse liiga palju kontrollimatut infot, kallutatusest rääkimata. Seetõttu eelistangi teaduslikke publikatsioone, vähemalt poliitilist kallutatust minimaalselt ehkki professionaalset leidub sealgi. Kokkuvõttes ei leia absoluutset tõde kusagilt, pealegi ei suudaks seda niikuinii objektiivselt ilma endapoolse kallutatuseta hinnata ;)

    ReplyDelete
  5. Artikkel teemasse eelmainitud ajalehest: https://www.washingtonpost.com/politics/2021/12/19/doug-ericksen-state-senator-dies-coronavirus/

    ReplyDelete
  6. Su eelviimase kommentaariga täiesti nõus!

    Viidatud lingi peale kehitan aga õlgu. Ainukese seosena teemaga näen, et artikkel ilmus WPs. Inimesed surevad koroonasse, see on ju ammuteada fakt.

    ReplyDelete
  7. Minu, läbi huunoriprisma siis, lemmar on Delfi uudisteportaal. Oma infi ammutan pealkirjadest, mis on tihti sisukamad kui artikkel ja kommentaarium ise, lisaks sellele on see hariv ja humoorikas lugemine loomavaatluste mõttes. Postimees on tõsise ja tihti kurja patroneeriva alatooniga. ERR on ...igav, vähemalt pealehe lood, edasi tuhnides leiab asju kyll. Ja vällamaa lehtedest loen pea ainult kunsti ja muusikasse puutuvat, covidi teemasid kajastatakse enamasti nii hysteeriliselt, et seda ei jaksa kaua lugeda. Aga maailm ei ole ju lukus ja kinni, muu elu käib ju edasi, eriti tore on nt usa kandi naiste käsitöölood ja lehed, see on täiesti omaette kirju ja teraapiline maailm. Sensatsioonitehased ja skandaalivabrikud võivad minu poolest jala käia, mina loen parem, kuidas oregoni mammid lapitekke õmblevad.

    ReplyDelete
  8. Jaa, mustkaaren, USA kandi naised on uskumatult käsitöö-altid, mullegi oli see esialgu üllatuseks. Ja lapitekindus on siin täiesti omaette kunstiliik, ükskord New Mexicos sattusin osariigi aasta parimate lapitekkide näitusele, sina armas aeg, milline tehniline virtuoossus ja värvinägemine ja ja ja. Quilting in USAs ülimalt au sees, ajalooliselt juba, või noh, niipaljukest kui meil siin seda üle mere tulnute ajalugu jagub. Ma peaks tekiteemal täitsa eraldi postituse tegema...

    ReplyDelete
  9. Mina olen selle Great Barrington Declarationi suhtes umbusklik. Kui teoorias on "kaitske riskirühmi ja laske ülejäänutel vabalt põdeda", siis praktikas kukub kuidagi igal pool välja nii, et riskirühmad surevad ja ülejäänud ummistavad intensiivravipalateid. Ma muidugi olen selgelt erapoolik - vana, paks ja kõrge vererõhuga. GBD-d kuuldavasti sponsoreeris libertaarne mõttekoda. No libertaaride meelest võib olla okei, kui alaväärtuslikud indiviidid planeedil elujõulistele tarbijatele ruumi teevad, aga mul tuleb ikka jonn peale.

    ReplyDelete
  10. Lapitekipostitust palun jaa 😍

    ReplyDelete
  11. Unknown – jaa, ma olen sinuga nõus, GBD’l on kindlapeale omad vead. Nagu on vead ka praegu (USAs) kasutusel olevas covid-poliitikas. Ega antud asjas vist sellist lahendust polegi, mis kõigile ühtviisi sobiks, mis ühes või teises inimgrupis vastuseisu ei tekitaks.

    Kuukala, lapitekipostituse pean küll udusesse tulevikku lükkama, uude aastasse, kuna mul on 5500s veel paar vana võlga ära õiendada, enne kui 2021 otsa saab - Chihuly vol.2, ja no siis see camokleidipostitus, mida juba ei tea mitu korda lubanud olen :)

    ReplyDelete
  12. Camokleidilugu ootan, sest nostalgia ja uue kleidi ideed, ja lapitekinduse oma kaaa! Ja Chihuly kõlab nagu magustoit.
    Lapitekindus USAs on palju vanem kui sama teema Eestis, vanimad näited aamerika-maa muuseumides on ikka päris mitusada aastat vanad (mõned kyll Euroopast kaasa võetud vara näidised), ja millist virtuoossust nii vanades kui uutes töödes kohtab. Kasutatavad tehnoloogiad ja masinad on minu jaoks veel omaette liimipaber. Olen Pinteresti kaudu eri lehti lugedes veetnud ...palju aega. Tyhja sest covidist, kui nina ees on suurepärane foorum teatud masina review'dega! 😁

    ReplyDelete
  13. Mõistuse häält võib kuulata ka Dark Horse podcastis nr 109.

    ReplyDelete
  14. No Chihuly ja camokleidi nimel võib lapitekipostitust oodata küll ;)

    ReplyDelete