They tried to make me go to rehab but I said "No, no, no"

 

Oeh. Tunnen end valimisteemadest pisut kurnatuna. Liiatigi tõotasin iseendale, et sedakorda ei sukeldu liig sügavale poliitikasohu. Kes tahab USA vahevalimistest lugeda, vaatab kahte eelmist postitust. Jätkan hoopiski õhulisemal, edevamal teemal.

Kui te arvate, et kaks kuud Kauail on mind second hand poodide sõltuvusest terveks ravinud, siis eksite. Tõmmake mulle kasvõi kott pähe, vajadusel leian teise ringi kauplused üles ka pimedas ning käsikaudu. Pagendage mind mõneks ajaks teisele planeedile, tagasi tulen paari võrratult ebamaise sekkariskooriga. Ühesõnaga, ükspäev sõitsime hotellilähedases väikelinnas mööda toredast pisikesest kirikust, ja mulle hakkas silma silt Rummage Sale. Kes terminiga kursis pole, siis see on sihuke üritus, kus kraam on hunnikutes laudadel ja kastides, muudkui mine ja tuhla ja osta. Hinnad sääraste väljamüükide puhul reeglina üliodavad, sõna otseses mõttes sentides, kõige enam paar dollarit. Paul, mind tundes, ei hakanud küsimusi esitamagi, keeras kirikuväravast sisse, parkis auto. Selgus, et müügi alguseni on jäänud kümmekond minutit. Seda aega kasutasid korraldustoimkonna matroonid toreda havaikeelse kirikulaulu laulmiseks, ringis, kätest kinni hoides. Ootavaile ostjaile, neid oli meile lisaks teisigi, kena boonus.

Ühesõnaga, suutsin end tagasi hoida, valisin välja üheainsa hilbu, aga see, teate, on tõeline jackpot. No vaadake ise, pildistasin teist hotellirõdul. Imeõhuke, elegantne, siidjas hommikumantel, julge, majesteetliku mustriga, vaat et tuttuus. Lillel muide inglise keeles ilus nimi passion flower, eesti keeli miskipärast kannatuslill. Mis pagana kannatus? Googeldasin. Nojah, kristliku sümboolikaga seotud.  

Et mis maksis? Selgus, et tollel kirikumüügil hinnasilte polnudki, paluti südametunnistuse järgi kogudusele annetada. Mina annetasin kümme dollarit, Paul teist kümme. (Jules B juures maksab One Hundred Stars Kew Passion Flower Full Length Gown üheksakümmend üks dollarit.) Otse loomulikult läks soetatud iludus peale õrna käsipesu kohe ka kasutusse. Kus siis mujal, kui mitte Hawaiil, eks. Oregoni kliima nõuab sügistalvisel ajal tükk maad tummisemaid ihukatteid.   

November 09/2022

“I get highs, to be totally honest, in second-hand shops. My hunting instinct, I expect, really kicks in.” ― Björk

8 comments:

  1. Ma täiesti tohutult kadestan inimesi, kes: a) teavad, mida nad tahavad selga panna ja b) on suutelised neid asju üles leidma. Mina ei kuulu kummassegi kategooriasse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, mul on selle asjaga tõesti vedanud - (enamjaolt) tean, mida tahan, ja väga hea käsi leidmaks sekkareist just seda, mida tahan.

      Delete
  2. Kui veel New Yorgis elasin, siis enne koroonat käisin vähemalt kaks korda aastas neil kirikumüükidel (rummage sale'idel) Manhattanil Upper East Side'is. Seal on rikas rahvas ja annetab oma koguduste kirikumüükidesse imelisi, päris ehtsatest materjalidest asju. Kõik kašmiirkampsunid sain sealt nii endale kui mehele. Uhiuued, 20-40 dollarit tükk (poes nad maksid sel ajal alates 200-st dollarist). Mitmeid käe- ja seljakotte õnnestus saada ja uusi korralikke jooksujalatseid, hinnasildid veel küljes. Mu tuttav leidis alati siidipluuse endale. Ja see otsimise hasart ning leidmide rõõm sinna juurde. Ägedad ajad olid. Nüüd tagasi Eestis ja kirikud pole meeldegi tulnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul pole Eesti sekkareist küll värsket teavet, aga kui veel sealmaal elasin, leidsin, nagu notsugi ütleb, vääääga kvaliteetset kaupa, enamjaolt Humanatest. Mul olid lausa nö. Humana päevad välja töötatud, tegin neljale-viiele oma kandi Humanale ringi peale iga kuu uue kauba päeval, ja iga kuu 1 euro päeval. (Või mis iganes see number oli, millega nad enne uue kraami väljapanekut jääke müüsid.)

      Ning oojaa, otsimise hasart ja leidmise rõõm!!

      Delete
  3. ma olen isegi Eesti tavalistest kaltsukatest, à la Humana, leidnud siidi-kašmiiriseguseid kampsuneid ja siidi-puuvilla segust särke ja puhast siidi ka. Küll siis on tore, sest see on ihu vastas kangesti mõnus.

    "mida tahan selga panna" tähendabki mu puhul valdavalt seda, et ihu vastas oleks mõnus tunne ja saaks vabalt liigutada jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, siid, mõnus! Ma esiti käetunde järgi arvasin, et kirjeldet hommikumantelgi on siid, aga ei ole. Viskoos + veel miskit.

      Delete