There's a first time for everything


Igaks juhuks alustan postitust peotäie disclaimeritega. Esiteks, juttu tuleb esimese maailma probleemist. Teiseks, annan endale aru, et need, kes kasvõi korra mind (fotodelt) näinud, pööritavad ilmselt selle postituse peale silmi, stiilis "oleks mul tema mured". Kolmandaks, kirjutan keel põses, või vähemasti pool keelt. Kuid kuna tegemist esimese säärast sorti kogemusega mu elus, võtan jagada. 

Ühesõnaga, juttu tuleb kehakaalust. Olen oma kõhnukese kaalunumbri ja sellega seotud sotsiaalse stigma üle mitmel pool kurtnud. Tõsi, paaril viimasel aastal on olukord paranenud, ka sellest olen hõisanud. Paraku, paranenud lausa sedavõrd, et täna võib ajaloo-annaalidesse kirja panna, et Epp on dieedil. Aga las ma seletan põhjalikumalt.

Ma pole eluaeg suuremat sorti magusasõber olnud. Koogid-värgid jätsid mind suhteliselt külmaks juba enne muna-allergia tekkimist. Üheainsa erandiga: shokolaad. Ju-mal-dan tumedat shokolaadi, olles seda piiranguteta manustanud vaat et läbi kogu täiskasvanuea, ilma vähimagi mõjuta kaalunumbrile. See tähendab, tänaseni ilma vähimagi mõjuta. 

Meil siinkandis on säärane tore toidupoekett nagu Grocery Outlet. Müüb kvaliteetset kaupa ülisoodsate hindadega. Ostame muuhulgas kõik oma veinid sealt – minu ja Pauli “majavein”, Uus-Meremaa Sauvignon Blanc (Marlborough) maksab Grocery Outletis $6.90, mujal vähemalt  $14.90. Ja mu lemmikshokolaad (vt. fotot) on seal $1.99, mujal vähemalt $2.99. Ühesõnaga, viimasel ajal olen shokolaadi näost sisse ajanud ohtralt ning ilma finants-alaste süümepiinadeta. 

Paraku, paar kuud tagasi hakkasid ilmnema pidurdamatu shokolaadisöömise kõrvalnähud, mida ma, eluaegne alakaalus püsinud shokohoolik, oodatagi ei osanud: kalorid hakkasid endast mu kehal märku andma. Ja oleks siis, et nad kogunenuks piirkondadesse, kus lisapolster mulle siirast rõõmu pakuks – kere üla- või alaossa. Aga kus sa sellega. Need va kalorid otsustasid mu kõhupiirkonna kasuks. Asi läks nii kaugele, et lemmikpükste luku kinnisaamiseks pidin üsna korralikult võimlema, ja kenasti keha ümber istuva tegumoega kleitide kandmine muutus küsitavaks. 

Ei, ärge saage valesti aru, ma ei tee sääsest elevanti, ses mõttes, et adun täielikult, et mu mure on sääsk, mitte elevant. Kuid minu jaoks, kes ma eluaeg pole pidanud peegli ees aru pidama, kas jaksan mitu tundi kõhulihaseid pingutada, kui tahan mõnel üritusel tuugalt keha ümber istuvat kleiti kanda – minu jaoks oli tekkinud olukord tõeline shokk. Samal ajal siiski ka aines iseeenda kulul tehtavateks naljadeks, sest noh, ma ausalt ei suuda seda situatsiooni muigamata kõrvalt vaadata. Mina, ja dieedil?! (Shokolaadipaastul, kui täpne olla. Sest ainuke, mille oma menüüst paar nädalat tagasi eemaldasin, on mu armas, magus Lindt.) Tulemusi võib tänaseks juba näha, muide. Ning ei, kaalule pole ma astunud, pole vähimatki vajadust, sest küsimus ei seisne kaalunumbris, vaid vöökoha kadumises shokolaadikuhja alla. 

Lemmikmaiusest loobumine polnud sugugi raske. Õnneks olen iseloomult väljakutsetele orienteeritud inimene, andke vaid siht kätte, rühin selle suunas kõrvale vaatamata. Kusjuures kasutasin meetodit, mida siinmail kutsutakse külm kalkun. Ei mingit tasapisi shokolaadikoguse vähendamist, mkmm. Või et võtan vaid ruudukese, selmet kogu tahvel korraga pintslisse pista. Vastupidi: mitte ühtegi tükki shokolaadi, mitte kõige pisematki, enne kui vöökoht taas mu isiklikele standarditele vastab. Juba kaks nädalat olen vastu pidanud, ei isuta kõige vähematki. Ma ju räägin, tulemustele orienteeritud iseloom. Igatahes kavatsen tolle eelpooltoodud lingil näha oleva mööda nahka kleidi Kauaile kaasa võtta, come hell or high water.

September 03/2022                                                                           Image: Internet

“You wanna fly, you got to give up the shit that weighs you down.” ― Toni Morrison, Song of Solomon

17 comments:

  1. Pea vastu! :D
    https://vm.tiktok.com/ZMNTVMU5J/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, see tiktok ... :)
      ... aga soeng on proual igatahes tore.

      Delete
    2. Mul on enda vabanduseks öelda niipalju, et alguses see proua meeldis mulle väga, millegipärast tulid teda vaadates nii Rents kui sina meelde, nüüd on ta ennast kordama hakanud ja esialgne huvi vaibub.
      Ei sa ega Rents pole sel moel ettearvatavaks muutunud :D

      Delete
    3. Hmm! See "Rents ja sina" on huvitav. Aga noh, me mõlemad ameeriklasega abielus, niisiis väiksem või suurem ühisosa täitsa tõenäoline. :)

      Delete
    4. Ma pidasin silmas energiat. Lisaks see proua ronib kividel.
      Aga olgu, iga järgmine kommentaar lihtsalt kaevab mulle suuremat auku.....
      Ei tahtnud mingil juhul somplimente pilduda, vabandust.

      Delete
    5. Ole nüüd! Polnud üldse sompliment, ja mingist august pole juttugi.

      Delete
  2. mitte et ma seda soovitaks, aga mulle mõjus koroona läbipõdemine nii, et pärast hakkas tükk aega šokolaad lausa vastu. Märtsis põdesin; alles augusti lõpus maitsesin üht ruudukest ja tõdesin rõõmuga, et vastik enam polegi.

    Mu ema rääkis sama juttu, nii et äkki on see mingi üldisem kõrvalmõju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Issake! Koroona on küll üpris radikaalne shokolaadist võõrutamise vorm. Ma parem ei hakka proovima. :)

      Delete
    2. ma ei taha ka pärast koroonat eriti šoksi, a see mu meelest seotud sellega, et niigi köhatan pidevalt, šokolaadi söömine kuidagi ärritab. konjak on parem ;)

      Delete
    3. Mu kolleegil tekkis peale koroona läbipõdemist ka mingi analoogne sündroom. Ja see ei olnud samas laines kui maitse- ja lõhnataju kadumine. Põdes detsembris, siis olid jamad lõhnade ja maitsetega. Läks üle ja mingi aja möödudes järsku muutusid osad toiduained vastuvõetamatuks. Nt kaerahelbed ja sibul, mida ta enne armastas. List oli päris pikk, aga aja jooksul on jäänud kõige tugevam vastikustunne kaerahelveste vastu. Ja mitte et maitse oleks vaid muutunud, vaid ta kirjeldab seda maitset kui midagi väga võigast ja vastumeelset, isegi lõhna ei talu (peab pojale süüa valmistama ja piinleb). Arstid ei oska aidata ja keegi ei tea, kaua see kestab.

      Ps. mul on sama "majavein" muide, siin saab seda vahel isegi 10 Euro kandis, aga muidu jah, ikka pigem sinna 15 kanti, olenevalt veinimõisast. Seda kõige-kõige lemmikumat (Wairau Pacific) enam sisse tooda, Rimi müüs ja ma jõudsin juba mingis tagasisides kaevelda :)

      Delete
    4. mul kusjuures maitse- ja lõhnataju ei kadunud üldse. Ainult need kvaalilised? järelmõjud.

      Delete
    5. Mis tähendab kvaalilised? Kuukel andis otsingus ainukese viite siia kommentaariumi tagasi...
      Küsin, sest olen ise hetkel haige, päris huvitav on lugeda, mis muga kõik võib veel juhtuma hakata.

      Delete
    6. kvaale guugeldades saab rohkem, ma tegin ise "kvaalist" omadussõna. Aga ma kopin siia selle, mis ma Lendava blogisse juba kirjutasin:

      kvaalid on ing.k wiki sõnul (lingin seda, mitte eestikeelset, sest see konkreetne artikkel on mu arust ing. wikis rohkem inimese keeles kirjutatud kui eesti vikipeedias) subjektiivse kogemuse üksikjuhud ehk " see, mis tunne on" - näited on seal peavalu, veini maitse ja ehapuna kogemine. kõik filosoofid ei usu tglt, et kvaali mõistel üldse mingit sisu on, aga las nad vaidlevad.

      Delete
    7. Järjekordne 'õpid kuni elad' kogemus. Kvaal, hmm. Mul polnud aimugi, et säärane eestikeelne sõna olemas on. Inglisekeelne mõiste 'qualia' oli samuti tundmatu.

      Delete
    8. Eks ta siuke filosoofide žargoon ole.

      Delete
  3. Šokolaadi-paastu olen mõned korrad, esimest korda pärast seda kui allergiatest näitas allergiat šokolaadile, pidasin vastu u 2 kuud märkamata mingit mõju võimalikule allergiale, kuniks läksin Itaaliasse ja ei suutnud nutellale ja šokolaadijäätisele vastu pidada. Järgmised korrad on olnud kaaluga seoses st üldisem magusa piiramine, vb mõni kord on veidi kasu ka olnud aga viimati suutsin vastu pidada terve kuu st veebruaris ma magusat ei söönud, samas kaalule see kuidagi ei mõjunud. 1. märtsil sõin juba kooki ja ülejäänud aja sellest aastast alustan dieeti homme, tänane šokolaadikogus juba formeerub rasvaks ning maadlen dialemmaga - kas ideaalne keha on väärt söömismõnust sh šokolaadist loobumist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, see dilemma vaevab tõtt-öelda mindki. Ja noh, kui asja ideaali koha pealt vaadata, siis pole mu keha ideaalne nagunii. Veelgi enam, "ideaalne" on ju väga lai mõiste.
      Eks näeme, kaua ma shokolaadita vastu pean...

      Delete