Jaanipäev 2022

 



Ma pikalt üldse ei hakka, siin pole midagi rääkida, kõik niigi selge. Kusjuures mul on ka süüdlased varnast võtta, kelle suunas näpuga näidata. Ei, mitte Trump, kuigi nimelt tema oli see, kes presidendina kolm konservatiivset kohtunikku Ülemkohtusse ametisse surus, mistap parlanks nüüd täiesti paigast ära. Üheksast Supreme Court kohtumõistjast kuus on konservatiivid (paar tükki neist lausa padukonservatiivid), kolm liberaalid. Konservatiivne enamus hääletas üleriigiliselt tagatud  abordiõigusele kriipsu peale tõmbamise poolt, andis antud teemal otsustamise voli osariikidele. Tulemus? Aga palun: The 18 states which outlawed abortion as soon as Roe v. Wade was overturned thanks to ‘trigger laws’ set up in anticipation of ruling.

Ühesõnaga, ma ei süüdista Trumpi, või õigem oleks öelda, ma ei süüdista üksnes Trumpi. Ma süüdistan Kongressi vabariiklastest liikmeid, ja eelkõige muidugi nende liidrit Mitch McConnelli, kelle vaimusünnitis ja märg unenägu praegune Ülemkohtu koosseis on. Lisaks, et mitte öelda eelkõige, süüdistan oma kaasmaalasi, kes valijatena Kongressi koosseisu on kujundanud, ja kes presidendivalimistel Trumpi poolt hääle andsid ning veel tänaselgi päeval teda jätkuvalt kummardavad. Donald Trump's lasting legacy will now be the overturning of Roe v. Wade.
 
Siiski tahan siinkohal öelda ühte asja. Ma pole tüüp, kes iga nurga peal woke-tonti näeb. Kaugel sellest. Kuid kui poliitiliselt vasakpoolne väljaanne kirjutab “pregnant people”, selmet öelda “pregnant women”, siis on asi isegi minu arvates liiale läinud: HuffPost: “The hardline conservative ruling will now go nationwide: allowing states to implement strict abortion restrictions that will force some people to continue unwanted and unsafe pregnancies.”

People? People?? Teate, ma olen kahel käel kõikvõimalike vähemuste õiguste ja vabaduste poolt. Ausõna, minust neis küsimustes toleratsemat on raske leida, vähemasti meie kandis, kuid kusagilt jookseb ka minu piir. Muidugi, kui tähte närida, on naised üksiti ka inimesed (people), arvaku republikaanid mis tahavad, aga jäägem siiski teaduslike faktide juurde - üksnes naised on need, kes Looduse poolt loodud rasestuma ja sünnitama. Ja siis demokraadid veel imestavad, miks nende partei populaarsust kaotab. Sellesama "pregnant people" tõttu, kullakesed. Sest kui te ühest otsast taote teaduse-trummi (covid, sundvaktsineerimine), aga teisest otsast leiate, et algkooliõpetajail on õigus, isegi kohustus õpilastele pealetükkiv küsimus esitada, kelleks nad tulevikus saada tahavad (ei, ei peeta silmas elukutset, vaid seda, kas alla kümneaastane laps plaanib olla nais- või meessoost, või hoopis sootu), siis võite oma kehvades valimis-väljavaadetes ja republikaanide võimumasina tagasikäigul edasirühkimises vaid iseennast süüdistada.

Novembris valima, mis mul muud. Demokraate, otse loomulikult. Meil siin ju ainult kaks valikut ongi.

------------

UPDATE #1: Minu postitus sai hea mitu tundi enne Bill Maher Show eetrisseminekut üles. Hmm, ta ehk käis siin lugemas? Bill Maher says Democrats are trying to lose the abortion debate by using woke phrases like 'birthing people' and are driving voters to Republicans


UPDATE #3: Republicans Are Making It Clear They Want To Ban Abortion Nationwide: "The Supreme Court ruling does not ban abortion nationally, though it does trigger laws banning or severely restricting abortions in more than 20 Republican-leaning states. A number of blue states, including Massachusetts, California and Illinois, have passed legislation protecting abortion rights. Republicans and anti-choice activists, however, are making it clear they plan on forcing even those states to ban abortion, either through state-by-state campaigns or a federal law banning the procedure."



June 24/2022                                                                                       Image: Internet

“I cannot understand anti-abortion arguments that centre on the sanctity of life. As a species we've fairly comprehensively demonstrated that we don't believe in the sanctity of life. The shrugging acceptance of war, famine, epidemic, pain and life-long poverty shows us that, whatever we tell ourselves, we've made only the most feeble of efforts to really treat human life as sacred.” ― Caitlin Moran, How to Be a Woman

15 comments:

  1. Kui nüüd postituse tagant alustada, siis eesti keel on jah mõnusalt sooneutraalne. Lisaks he/she puudumisele ei vihja ka "rase" tehniliselt ju sellele, et kellena rase end identifitseerib. Lisaks on sõna hea lühike! Aga minnes postituse alguse juurde... Jah. Sain enda uude postitusse ka mõtted kirja, kuigi see oli raske. Kurb on olla ja kuri ja lootusetu tunne ja lihtsalt... *rohkelt ropendamist*

    ReplyDelete
  2. Lingin su postituse, usutavasti sa pole vastu.
    https://tudengiraport.wordpress.com/2022/06/24/moista-moista-kas-rohkem-oigusi-on-relvadel-voi-naistel/

    Sooneutraalsusest. Eestis on lihtne jah, sooneutraalne keel ju.
    Ma muide olen selle teema üle pikalt ja palju mõelnud. Ja nagu ütlesin, mu vaated on ÄÄRMISELT liberaalsed. Üks mu armas lapsepõlvesõber on trans, ja mul on nii siin- kui sealpool vett häid gei-tuttavaid, lisaks tunnen siin ka paari non-binary inimest. Aga. Pendel kipub jällegi nii kuramuse ühte serva, et. Hiljuti jooksis uudistest läbi, et mõnedes USA idaranniku koolides hakatakse karistama õpilasi, kes non-binary õpilase kohta vale isikulist asesõna kasutavad. Et kui õpilane soovib, et teda kutsutaks they/them, siis kaaslased, kes kasvõi kogemata he/she ütlevad, saavad koolijuhtkonnalt karistuse. No ma ei tea. Mul on kaks “they/them” tuttavat. Ma olen täiskasvanu, ja kõigest väest üritan korrektne olla, aga no ei õnnestu alati. Õnneks tuttavad ei solvu. Aga nõuda lastelt, kelle emakeel sisaldab isikulisi asesõnu, et nad sajal juhul sajast veel paar kuud tagasi poisi/tüdrukuna tuntud kaaslasele “they” ütlevad… Jabur.
    Kusjuures ma oma trans-sõbrast rääkides, Pauliga näiteks, puterdan kah kogu aeg he-she vahel, täiesti pahatahtmatult.

    ReplyDelete
  3. Mõtlen: mis hetkel tekkis taandareng? Mis hetkel saab lootest inimene, kelle õigust elule on vaja kaitsta? Näib, et süüdi on naine, kellel on võime rasestuda ja kelle enesemääratlemise õigust ja otsustusõigust tuleb seadusandaja tasandil piirata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naine yksi ei rasestu. Seemnerakkude sattumine naise organismi on energiamahuka sotsiaalse ja fysioloogilise protsessi tulemus. 🙃

      Delete
  4. "Hiljuti jooksis uudistest läbi, et mõnedes USA idaranniku koolides hakatakse karistama õpilasi, kes non-binary õpilase kohta vale isikulist asesõna kasutavad." - oskad sa viidata? ma hakkasin huvi pärast guugeldama ja leidsin vasteid ainult USA konservatiivsetest väljaannetest ("konservatiivne" USA tagurliku republikaani tähenduses) ja ma ei ole kindel, kas nende väiteid saab sellistes asjades usaldada. Aga vbla ei osanud ma otsides õigeid märksõnu kasutada.

    ReplyDelete
  5. notsu: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10874717/Parents-fury-Virginia-middle-school-threatens-punish-kids-deadnaming-trans-classmates.html

    https://www.washingtonexaminer.com/restoring-america/community-family/fairfax-county-schools-ok-plan-to-punish-students-misgender-classmates

    Jah, Washington Examiner on konservatiivne väljaanne, aga ma siiski kaldun arvama, et konkreetne uudis pole fake news. Praegusel ajal ei saa näiteks CNNist (poliitika-spektri vasakus servas) enam kah ju täit tõde kätte, üksnes kallutatut. AP ja Reuters on siiski veel enam-vähem keskel, samas sünnib ilmas asju, mida nemad ei kajasta, aja- ja ruuminappusel vms.

    Mu mehe noorema venna naine on Californias kooli asedirektor. Ta räägib sel teemal imelugusid, aga kuna need on nö. hearsay mu lugejate jaoks, ma ei hakka siinkohal nendega vehkima.

    ReplyDelete
  6. notsule veel: vaata, ma lisasin postitusse täienduse, lingi Bill Maheri Showle. Ta, paadunud liberaal, räägib seal sama juttu mis mina.

    ReplyDelete
  7. notsule veel: mäletad, me sinuga millalgi vestlesime kellegi blogisabas (Rentsi?) isikuliste asesõnade teemal, ma tõin esile HufFPosti? artikli (ma ei leia hoobilt linki üles, aga kui sa viitsid pikemalt googeldada, see kindlasti leidub), kus noor inimene oma perest lahti ütles, sest vanavanemad ei suutnud meeles pidada, et teda ei kutsuta enam he/she, vaid them. Sa pakkusid vaatenurga, et vanainimesed loodavad, et kui jätkuvalt uutmoodi ei kõneta, läheb noor inimene lõpuks “normaalseks” tagasi. Mis on täiesti asine vaatenurk sinu poolt, aga mitte sellest ei taha ma rääkida, vaid:

    ma nimelt loen HuffPostist tihti ka kommentaare, need rahustavad mind, samad (liberaalsed) mõtted enamjaolt mis mul (kui trollid välja arvata). Aga. Kõneksoleva artikli sabas võttis sõna hea mitu gei-inimest, kes kõik kui ühest suust kurtsid, et gender fluidity liikumine ohustab geide vaevaga kätte võideldud õigusi. Osutades, et they/them rahva nõudmised on tihtipeale üle võlli, laiemale publikule “söödavusest” väga kaugel, ja laiem publik paneb automaatselt kogu nn. alfabeedirahva ühte patta. Gei-kommentaatorid märkisid, et sookaaslase armastamine ja soolise identiteedi voolavus on kaks täiesti erinevat suundumust, neid ei sobiks üleüldse samas kontekstis käsitleda, ega ka ühe ja sama lipu alla panna.

    ReplyDelete
  8. Igaks juhuks lisan, et minul isiklikult ei ole they/them rahvaga kõige pisematki kana kitkuda.
    Ma austan sajaprotsendiliselt iga täiskasvanud (st. enam-vähem täiskasvanud, vanus on siin üsna trikikas faktor mu meelest, mul ei ole ses osas teaduslikult valgustatud seisukohta) inimese õigust ja vabadust end sooliselt määratleda. Aga antud hetkel me räägime siiski poliitikast, ja sellest, et Demokraatlik partei, keda Ühendriikide demokraatial praegu eluliselt tarvis on, kaevab iseendale auku, ignoreerides nn. keskmise valija vaateid. Või ei, õigem oleks vist sedaviisi öelda, et ignoreerib nn. keskmist valijat, keskendudes kaduvväikesele vähemusele elektoraadist.
    Ja seda ka veel, et postitus ja mu kommentaarid on _minu_ vaade asjale, mistap ei pretendeeri lõplikule tõele. Või mis see lõplik tõde neis asjus üleüldse ongi, eks :)

    ReplyDelete
  9. see on jah üks tihti unustusse jääv tõsiasi, et seksuaalne sättumu sja sooidenditeet on täitsa ise asjad.

    Iseküsimus, mis avalikkusele kuidas täpselt mõjub. Sama argumenti on toodud ka Pride'ide vastu ("kui LGBT+ paraade ei teeks, oldaks nende vastu sallivamad"), aga praktikas pidi olema vastupidi. Overtoni akna nihutamise mõju vbla.

    Võib muidugi olla ka mõlemat pidi korraga - aktsepteerijate ring laieneb, sest osal on tegelikult ükskõik ja nad vajavad lihtsalt harjumist, aga vihkajad lähevad vihasemaks.

    ReplyDelete
  10. Aga Epu jutt pani mõtlema, et huvitav, kas USAs võiks kunagi ka rohkem konkurentsivõimelisi parteisid sigineda? kuidagi nukker, kui ainult kaks parteid peavad kõigi valijate esindamisega hakkama saama ja mõlemad justkui ca poolele elanikkonnale meeldima - juba eos võimatu ülesanne.

    ReplyDelete
  11. Kahjuks ma hetkel küll ei näe siin midagi konkurentsivõimelist, uut ja värsket siginemas. Mul muidugi puudub igasugune politoloogia alane haritus, aga ka kedagi targemat pole kuulnud poole suugagi säärast varianti mainimas.
    Ma tegelikult ise püüan end praegu vägisi nö. tuimaks sundima, sest värske 4+ aastane kogemus Trumpi-ajast võtta, olin poliitikas emotsioonepidi väga sees, see kulutas jubedalt, vähimatki tulu tootmata.

    ReplyDelete
  12. Minu meelest tundud sa küll olevat vägagi kursis sellega, mis sealpool toimub ja mitte vaid põgusalt, vaid sageli süvendatult. USA tundub kuidagi nii haaramatu ja suur mulle, et raske on orienteeruda. Nüüd ma sain ka siis teada, miks osad corp slackis ja zoomis kasutavad "they/them" oma nime järel. Ma ikka elan omas mullis ja pole üldse kursis ilmaeluga!

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Jagaks ka siin üht kommentaari, mis ma Kauri Ukraina-postituse alla jätsin, sest tundus, et haakub osalt siinsete teemadega:

    "... tahtsin jagada Ukraina transaktivisti artiklit sellest, kuidas Lääs näeb Ukraina LGBT+ inimeste probleeme liiga ühes võtmes - "aitame vaesekesed sealt koledast kohast ära" - ja kuidas see on laiemalt seotud illusiooniga, et sellised koledad asjad juhtuvad alati ja ainult kusagil mujal, kuskil perifeerias, inimestega, kes ei ole meiesugused, mingite metslastega ühesõnaga. Ta ei kasuta mõistet "kolonialistlik", aga minu arust saaks seda Lääne vaadet niiviisi tituleerida küll.

    https://genderindetail.org.ua/season-topic/dosvidy-viyny/the-not-end-of-history-what-s-wrong-with-the-western-view-of-the-ukrainian-lgbt-community.html"

    Praeguse USA Ülemkohtu otsuse taustal eriti hästi näha, et mõnes "metsiku ida" nurgas võivad mõned asjad olla paremini kui mõnes "lõppenud ajalooga" lääneriigis.

    ReplyDelete