Lendtähed, maskid, kleit

 


Olen mina naaberlinnas, (järjekordselt) oma lemmiksekkaris nimega Goodwill, mask korraliku kodaniku kombel koonu ümber. Meil siin Oregonis kehtib läinud reedest taas maskikohustus, kuigi vahepeal sai juba vabalt hingata. Aga mingi paar nädalat tagasi hakkas pihta tavapärane “the numbers are raising! the sky is falling!” Järgnes osariigi kuberneri käsk: kahe nädala pärast kõigil maskid ette. Ühesõnaga, taevas, kui numbreid uskuda, kukub täna, aga selle kiire maski-asjaga on kaks nädalat aega. Loogiline.   

Anyway. Maksan mina siis seal Goodwilli kassas oma arvet ($ 7.99), kui poodi siseneb blond, bravuurikas naisterahvas. Mind teenindav kassiir palub viisakalt proual mask ette panna, viidates osariigi valitsuse ettekirjutusele. Proua teatab, et tema küll ei pane. Kassaneiul tundub sääraste klientidega kogemusi olevat, ei hakka jagelema, lausub keeldujale, et üks hetk palun, kaupluse vahetusevanem tuleb ja lahendab olukorra. Proua ei jäänud mänendzheri ootama, kaas lendas pealt viivitamatult, süüdistas kassaneiut klientide peale röökimises ning ebamõistlikes nõudmistes. Noh, mul kah plahvatas, natukene. Et mis mõttes mina pean kesk-Oregoni suvekuumuses maski taga lämbuma, ja siis tuleb keegi ja teatab, et tema on maskikandmiseks liiga hea, lisaks ajab lausvalet suust välja teenindaja kõnetooni kohta. Teatasin prouale, et tema peale pole keegi karjunud, kui vaja, ma võin tunnistada. Õnneks jõudis sel hetkel ka vahetusevanem kohale ning võttis õigluse jaluleseadmise minult üle. Mine tea, mis muidu veel juhtuma oleks hakanud. 

Oh jah. Pikemalt sel episoodil pigem ei peatuks, sest mul on ausalt öelda kõigest coronaga seotust nii kõrini, et. Kõrini sellest, et valitsus(ed) on abitud vusserdajad, et terviseteemat politiseeritakse, et spetsialistid räägivad ühel päeval ühte ja teisel teist, et restoranis raporteerib kõrvallauda juhatatud paarike mulle valjuhäälselt ja uhkusega, et nad on fully vaccinated, ja teises restoranis istub mu kõrvallauas kodanik T-särgis kirjaga „proudly NOT vaccinated“. Mind ausõna ei huvita kaassööjate meditsiinilised isikuandmed. Andke mulle mu fritüüritud maguskartuliviilud ja klaas külma Uus-Meremaa Sauvignon Blanci ja jätke mind rahule oma covidiga. Varsti saab kaks aastat seda tsirkust, kaua võib. Jah, ma kannan maski, kus ja kunas kästakse, pesen käsi, väldin rahvamasse. Kiibistamist ja ülemaailmet vandenõud ei usu. Aga inimkannatlikkusel on piirid. Kui see jama veel kaua kestab, pole välistatud, et minust saab lamemaalane. Olete hoiatatud.  

Teemalt teisele. Kaks ööd oleme perseiidide rütmis elanud: enne kukke ja koitu äratusell helisema, kohvi, koer, lamamistoolid, elutoa terrassi esine muru. Sooja sutsuke alla 30°C. Loogiline, et 50-60 lendtähte tunnis kütab õhu kuumaks. Ühel õhtul alustasime varakult, niipea kui pimedaks läks - ma nimelt lootsin earthgrazerit näha, kahjuks ei õnnestunud. (If fortune smiles upon you, the evening hours might offer you an earthgrazer, a looooong, slow, colorful meteor traveling horizontally across the evening sky. Earthgrazer meteors are rare but memorable. Perseid earthgrazers appear before midnight, when the radiant point of the shower is close to the horizon.) Imelised ööd sellegipoolest, ainuke häda, et und jääb vajaka.

Ning last but not least: fotol on vaimustav sekkarileid tolleltsamalt maski-intsidendiga Goodwill-käigult. Maksis sent vähem kui kaheksa dollarit. Nagu uhiuus. Õhuke puuvillakudum sutsukese spandexiga, mõnusasti venib mõneti. Pildile jäi seljaga, esiosa on identne, ainult et tõmblukuta. Skoor missugune. Kleit käis korra väljaski juba, pubis ja puha, mitmelt suguõelt sai komplimendi. Oh edevus, edevus, Epp on su nimi…. 

August 15/2021

“It's not about the dress you wear, but it's about the life you lead in the dress.” ― Diana Vreeland

15 comments:

  1. Varu kannatust koroona kohalt, enne läheb mõnda aega halvemaks kui hakkab paremaks minema ;) Ma ise kaldun arvama, et koroona muutub sihukeseks gripi moodi nakkuseks, ainult mõnevõrra raskemaks. Aeg-ajalt uue vaktsineerimise vajadus nagu gripi puhul kui tahad rohkem kaitset saada.

    Mind ka häirib teema politiseerimine (siin kuulutati kiirelt välja valimised, et suruda läbi ebapopulaarseid otsusi peale mitte enne valimisi) Samas on rahva meelsus muutunud pragmaatilisemaks: "Pigem kanname vabatahtlikult maske kui riskime võimalusega majandus uuesti kinni panna".

    Spetsid räägivadki üks päev üht teine päev teist juttu sest teadmised uuenevad. Teaduse ja religiooni vahe on selles, et esimese puhul muutuvad arusaamised vastavalt uue teadmise lisandumisele, teise puhul hoitakse vanast kramplikult kinni vaatamata uutele selgelt vasturääkivatele faktidele.

    P.S. Üle maailma on vaktsineerimise kohustuslikuks muutmine järjest hoogu võtnud. Canadas näiteks riigitöötajad peavad olema vaktsineeritud ja mitmed suured firmad on hakanud sama kaaluma. https://www.cbc.ca/news/politics/federal-government-mandatory-vaccinations-1.6140131

    P.P.S. Eestist tulles kus kaks kuud maskita ringi käisin on paras väljakutse harjuda siinse maskikandmisrezhiimiga, aga elan üle :P

    ReplyDelete
  2. Seda “mõnda aega halvemaks” juttu on juba piisavalt kaua aetud :) Aga noh, kannatame ära muidugi, mis muud üle jääb.

    Spetsialistide osas osalt nõus, osalt mitte. NII hoogsalt nüüd need teaduspõhised teadmised kah ei uuene, et ühel ja samal päeval kaks teineteisele vastukäivat covid-info artiklit avaldada, nagu näiteks CNNis juhtunud on, ja mitte üks kord, vaid enam.

    Sundvaktsineerimise teemal ma üldse ei hakka, ja soovin, et siinses kommentaariumis ka teised mitte – see teema ajab mu vihaseks ja vererõhu üles :) ja ma ei taha sellest rääkida.

    ReplyDelete
  3. … ja mis puudutab maskikandmise panust ühiskonna lahtihoidmisse/majanduse toimimisse, siis corona algusaegadel ma uskusin sellesse tükk maad enam kui praegu. Miks nii? Sest siis kanti maske haigushirmust tingituna enam-vähem juhtnööride kohaselt – vahetati tihti, ei näpitud, kaeti nii nina kui suu – aga praegu, vähemasti siinmail, on mask muutunud sõna otseses mõttes kaltsuks, mida kaelas või taskus kantakse, ja vajadusel näo ette tõmmatakse. Mingist steriilsuselähedasest seisundist pole juttugi, stiilis “pese käed, enne kui maski ette paned või eemaldad”. Aga noh, nagu juba öeldud, mina maskeerun, kui kästakse, vastu ei hakka.

    ReplyDelete
  4. Ahjaa, kui lamemaalasteks akkate, kuidas siis Paul oma tööd teeb? Raketiinsener või kuidas see oli? Sest et gravitatsioon... Ja üldse.
    Aga teisalt saab teha võrratuid ekskursioone Maa serva-aladele ja nende kohal helikopteriga lennata... või oot, te ju juba käisite seal? Seal, kus ookean üle serva alla voolab?
    ;)

    ReplyDelete
  5. Gravitatsioon? Pole olemas. Kuidas rakett saakski kosmosesse lennata, kui miski jõud teda Maa poole tagasi tõmbaks, ah?
    Aga seda, kuidas ookean üle Maa serva alla voolab, nägime helikopterituuril oma silmaga. Loogiline ju, et osa vett peab kuhugi ära voolama, kui taevast muudkui juurde sajab, vihma ja värki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellisel juhul tekib mul küll küsimus, kas kuu on juustust?

      Delete
  6. Teistele viiruse jagamise tõenäosust aitab küllap vähendada ka ilma kätepesuta ette pandud mask.

    ReplyDelete
  7. Jah, küllap tõesti aitab tõenäosust vähendada.
    Samas, mu meelest lokkab show-maskitamine lihtsalt linnukese kirja saamiseks. Näiteks siinsetes toitlustusasutustes: restorani sisenedes, alas, kus su ümber tihedalt inimesi pole, olgu mask ees, aga kui istud lauda, kus teised sööjad/joojad suht lähedal, lubatakse mask eest võtta.
    Mitte et ma kogu selles jamas enam mingit loogikat otsiks. Lihtsalt vahel paneb kulmu kergitama. Sellistel puhkudel aitabki kleidi ostmine, viib mõtted kergematele teemadele :)

    ReplyDelete
  8. Oi, äkki ma siis nägin earthgrazerit! Ma nüüd nii täpselt ei mäleta, lendas ta horisontaalselt või ikka natuke nurga all.... aga aeglane ja värviline küll võrreldes nende tavalistega. Ja mõtlen, et ikka vedas täiega, et oma tähevaatluse enne pilviseid ilmasid ja sahaaraliivasid ära jõudsime teha.
    Koroonateemadel sama meelt, nii palju erinevaid arvamusi ja kaklemist. Sai ka üksvahe nii üleääre sellest, et aju vajas mingit mõnusamat totrust ja vaatasin netflixist hoopis pool ööd ufodokumentaale :D Ja järgmine päev tuli telkust kohe joru mingeid samasse auku dokke otsa, nii et ma nüüd see, kuidas neid nimetataksegi...believer noh :D

    ReplyDelete
  9. Morgie, otse loomulikult on kuu juustust. Ainuke asi, et spetsialistid on siiani eriarvamusel, mis sorti juustust nimelt. Jeff Bezos lubas järgmise lennu ajal juhtiva juustuteadlase meeskonda lülitada, vastavad uuringud teha, seejärel pannakse juustukaevandus püsti, Amazonist hakkab saama kilokaupa Kuu-juustu tellida.

    ReplyDelete
  10. Mar, ma muide sinu mäel ööbimise/meteoorivaatluse postitusest saingi inspiratsiooni earthgrazerit jahtida. No küll sul ikka vedas!! Kadedaks teeb.

    Aga mis pea liiva alla peitmisse puutub, corona eest, siis meie ei ufotanud, aga midagi sarnast tegime siiski – vaatasime uuesti kahte suht kosmilist linateost (von Trieri Melancholia ja Mike Cahilli Another Earth. Kes viimast pole näinud, soovitan soojalt, Brit Marling teeb vapustava rolli.)

    ReplyDelete
  11. Ammune asi, aga:
    Ma olin just hiljuti ugenud Bradbury juttu õnnetuse läbi kosmosesse laiali paiskunud astronautidest, mille lõpus neist üks põleb Maa atmosfääris lendtähena ära, kui oma elu esimest earthgazerit nägin.
    Ma hakkasin nutma. Nüüd enam ehk ei nutaks, aga see lugu varjutab ikka veel ilu.
    Head ettekujutusvõimet omada on mõnikord päris piinarikas. Ma ei ole kunagi vaadanud ja ei vaata ka filme "Titanick" ja "Roheline miil", kuigi mingil ajal olid need filmid mu lastel pea iga nädal menüüs.
    (ok, lõpp läks teemast välja. Ja kuu on tavaline Eesti Juust, need ümmargused viilakad!)

    ReplyDelete
  12. Ma salamisi lootsin, et kauaoodatud kamokleiti saab näha 🙃

    ReplyDelete
  13. Aitäh, Saara, lõpuks ometi keegi, kes märkas kleiti kiita :)

    Kuukala, jaa, mul on lubadus meeles. Selle aasta sees pean camokleidi pildi blogisse üles saama!

    Kaamos - kadestamisväärne mälestus, lendtäht + Bradbury. Nutt jääb mõnigi kord paremini meelde kui naer...

    ReplyDelete