Ihuhoolduspostitus

 


Tänaseks olen kõrbes elanud… las ma arvutan… kümme aastat? Kolm New Mexicos, ülejäänud kuivas kesk-Oregonis. Ja see, tuleb tunnistada, on mu kehale jälje jätnud. Sest võin vett juua, ihunahka ning toaõhku kunstlikult niisutada palju jaksan, loomuliku õhuniiskuse vastu see ei saa. 

Mistap on ilmselge, et Kauai saart peavad mu nahk ja juuksed täielikuks paradiisiks. Vedasin rumala peaga kohvris kaasa hulga potsikuid, plaaniga need kaks saare-kuud enda eest korralikult hoolt kanda, aega ju jagub, pole koduseid toimetusi ega midagi. Ja arvake, kas ma olen tundnud vajadust kogu seda kreemindust peale mätsida? Ei ole. Kõik, mis kerele kodus muret teeb, on siinses kliimas justkui imeväel kadunud. Nagu näiteks lõhenevad sõrmeotsad, nendega olen hädas iseäranis talveperioodil. Õudselt ebameeldiv ja valus, sõrmeotstes ju närve nii et vähe pole. Ja no ükski ussi-ega püssirohi ei aita, hoolda kuidas iganes. Ma ei hakka siin muid nähte loetlema, aga neid jagub, üks tüütum kui teine. 

Ja siis muidugi päike, kuivusele lisaks. Ning mitte lihtsalt päike, vaid mäestikupäike, sest nii New Mexicos kui ka Oregonis asus/asub me kodu ca kilomeetri kõrgusel, aga mina samal ajal ei salli päikesekaitsekreeme. Jaa, äärmisel vajadusel kasutan, kuid mitte igapäevaselt. Üleüldse olen nende suhtes küllaltki skeptiline – ma pole küll asja teadusliku poole pealt uurinud, aga lakkamatult end sunscreeniga paksult kokku määrida, mingi keemiaga, no ma ei tea. Kui pean pikemalt päikese käes olema, matkadel näiteks, või aiatöid tehes, pruugin pigem katvaid rõivaid. Siin Kauail olen siiski möönduse teinud, kasutan rannas ja matkates korallrifi-sõbralikku toodet.

Mis omakorda viib taas kord selle “kus oleks võrratu elada” teemani. Sest valikut ju on, USA suur ja lai, ei mina ega Paul pole töiselt ühegi paiga külge aheldatud. Samas, kui asja konkreetsemaks ajada, hakkab tulema üks “ei” teise järel. Californiat ei taha. Arizonat ka mitte, liiga kuiv, nagu New Mexicogi. Idarannikut ei taha. Kesk-Lõunaosariike (Alabama, Louisiana, Missisipi) ei taha. Külmi osariike (Montana, Wyoming) ei taha. Oregoni rannikut ei taha. Miks? Sest seal puhub kogu aeg tuul, ja mitte säärane soe briis nagu siin Kauail, vaid ikka vihaselt külm. Jah, raske on, kui valik liiga suur…

Aga kaasavõetud asjadest veel paar sõna. Tont võtku, mul sai jälle liialt kraami ühes, nii riideid kui muud, kuigi seekord üritasin väga spartalik olla. Ma ei tea, koju jõudes pean vist koostama nimekirja asjadest, mida siin kasutasin, ja selle lukku lööma, lubadusega järgmise Kauai-käigu ajal rangelt nimekirja piiresse jääda. No ausalt. Kui mitu korda võib ühte ja samasse ämbrisse astuda?? 

-----------

“The next time you take a dip in the warm waters of the Caribbean or Hawaii, think about this: you aren't just swimming in seawater. There may also be as many as 82,000 kinds of chemicals from personal care products that have made their way into the world's oceans, according to a report by Marine Life, a marine conservation NGO. And one of the biggest and most permanent contributors to this massive pollution is sunscreen. In 2015, it was estimated that around 14,000 tons of sunscreen are ending up in the world's coral reefs per year and causing irreparable damage.”

 Reef Safe Sunscreen Guide 

July 09/2021                                                                                           Foto: Paul

“I’m tired of all this nonsense about beauty being only skin-deep. That’s deep enough. What do you want, an adorable pancreas?” ― Jean Kerr

9 comments:

  1. Miks kesk-lõuna ei sobi?
    Mul on nimelt peas mingi ilupilt Missisipist, kus on soe ja lahke ilm, lokkav loodus, äge aktsent, kerge afro-vibe jms.

    ReplyDelete
  2. Kesk-lõunas on sood. Ja moskiitod. Ja alligaatorid. Ja lämmatav kuumus. New Orleans vibe on muidugi super, aga seal elada… pigem ei. Samas, never say never!

    ReplyDelete
  3. Aga Colorado? Just lääneosa?

    ReplyDelete
  4. Colorado? Jaa, Four Corners on meil muide täitsa jutuks olnud.
    (Ene USA elanikuna teab, millest räägin, aga teistele selgituseks link:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Four_Corners)
    Meiega on see häda, et tahaks enam-vähem mägedes või nende läheduses elada, samas kumbki ei salli külma talve. Kesk-Oregoni omadki liiga külmad!
    No ma ütlen, kärsad meil kärnas, maa külmand :)

    ReplyDelete
  5. Reisimise nimekiri on oluline. Käies aastaid autorallisid vaatamas, sai esimestel aastatel liiga palju asju kaasa pakitud, mida vaja ei läinud ja samas avastasin tarbeid, mis maha jäid ja olid ääretult vajalikud. Koostasin igakord nimekirja, mis vajalik, mis mitte...ning 5 aastat hiljem saavutasin täiusliku nimekirja, mida kasutasin järgnevad 15 aastat. Selle järgi olen ka reisideks asju kaasa pakkinud.
    Elukoha valiku osas ei oska kaasa rääkida...sääsed/alligaatorid/maod - automaatne välistus. Mäed - jah, vesi - jah. Mul on valik teada, kuid see jääb keskmise eurooplase väiksesse maailma.

    ReplyDelete
  6. mina uurisin teadusliku poole pealt! ja kirjutasin kaks ilublogi postitust selle kohta isegi - et mida päiksekaitsekreemid teevad meile ja mida korallidele. https://roger.pri.ee/2020/06/30/sa-ju-tunned-siin-tuikaval-tahel/ (see on rohkem selle kohta, mida päike ise teeb) ja https://roger.pri.ee/2020/07/03/et-see-kumin-sinu-tottu-ei-kaoks/ , kui viitsid lugeda. tl;dr: enda pärast ei pea muretsema ja korallrahu pärast peaks küll muretsema, aga rohkem selles osas, et kuidas sa sinna rahu juurde üldse sattusid ;) (olen sel teemal nüüd aastajagu slma peal hoidnud igasugustes allikates ja üldiselt see "reef-safe" jutt on pigem ikkagi greenwashing kui sisuline. aga when in Rome jne, Hawaiil tasub ikka sealseid reegleid järgida juba viisakusest.)

    lisaks veel see detail, et USAs on väga piiratud see hulk päiksekreemi aktiivseid koostisosi, mida üldse kasutada lubatakse. seega kui supermarketis saadaolevad kreemid ei meeldi ja ei sobi, siis tasub laiemalt ringi vaadata ja osta euroopa, aasia või austraalia kreeme, mis on märksa kaasaegsemal ja tõhusamal viisil kokku pandud.

    ReplyDelete
  7. Aga Seattle'i või Portlandi lähedus? Talved pole külmad, mägesid jagub!

    ReplyDelete
  8. Cranberry, ma muide olen samuti nimekirja-inimene. Mul on lausa mitu erinevat reisi-nimekirja aastate jooksul välja töötatud, camperi tuuride jaoks üks, Kauai-käikude jaoks teine jne. Kohvrit pakkides ajasin näpuga järge, aga ilmselgelt on nimekiri ise liiga pikk!

    kitty, oi, palju tänu asise info eest!! Nädala alguses võtan kindlapeale aega ja loen su viidatud postitused läbi.

    Anu, jaa, Seattle/Portlandi kant pole paha mõte… ainuke miinus on, et näiteks Seattles on meie jaoks liiga vähe päikeselisi ilmasid. Ma räägin, me oleme liiga valivad, oma viga :)

    ReplyDelete
  9. Hawaii suur saar on ainus koht, mida reisudel käinuna püsiva elukoha ja penskaripõlve asupaigana Eesti kõrval ette kujutaks. Ainsateks miinuseks mäesuusatamisvõimaluste vähesus, eesti kultuuriruumi puudumine ja klaustrofoobiline eraldatus muust maailmast, mida tänapäeval küll aitab internet leevendada. Võid valida just selle kliimatsooni mis tahad, soovi korral sõidad mõnda teise vähem kui tunniga.

    Talvel kuivab Canadas isegi minul näppude nahk, eriti hulluks ei lähe aga tüütu on küll. Päikese mõju üritan minimiseerida õues varjulistes kohtades liikumise ja laia äärega kaabuga ;) Kreem on jälk kuid troopika laiuskraadidel valge inimese jaoks hädavajalik.

    ReplyDelete