Meil on kuumem kui teil !

 

Oot, palju teil seal Maarjamaal sooja on? Alla kolmekümne Celsiuse pügala? Aga juba sulate? Lumehelbekesed!* Võrdluseks Ameerikamaal tänaseks prognoositavad temperatuurid, kenad kolmekohalised numbrid (Farenheitist räägime, eks, mitte Celsiusest) kolmes paigas, kus ma ja Paul käinud oleme: 

Phoenix, Arizona 116°F/46°C

Palm Springs, California 118°F/48°C

Death Valley, California  126°F/52°C

Meil siin saarel lubatakse vaid kõhe 89°F/31°C.

*Nali! Tõsimeeli põlgan seda halvustavat terminit. 

------------

USA Today: Abnormal temperatures are baking the Western US in triple digits: These heat waves could become the new normal. “A long-lasting heat wave continues to bring triple-digit temperatures Thursday, raising concerns that such extreme weather could become the new normal in the Western U.S. The National Weather Service, the U.S. government agency that provides weather forecasts and severe weather warnings, announced Wednesday that more than 40 million people in the Western region are under a heat advisory or excessive heat warning. At least 11 states reported triple-digit temperatures.

CNN: Numerous heat records are being smashed: The West is in the midst of a record-breaking heat wave this week, as all-time records were shattered and daily records broken in over a dozen states. Even by desert standards, the heatwave in the Southwest is atypical. On Thursday, the National Weather Service (NWS) in Tuscon, Arizona tweeted that the city recorded a temperature of 100 degrees (38°C) at 8:14 am -- the second earliest time in the day recorded since 1948. Death Valley, California shattered its record high daily temperature for June 18 at 128 degrees (53°C) - the previous record was 122 degrees (50°C) set in 1917. The hottest recorded temperature in Death Valley was 134 degrees (56°C) in July of 1913.

June 18/2021

“The thing with heat is, no matter how cold you are, no matter how much you need warmth, it always, eventually, becomes too much.” ― Victoria Aveyard, Glass Sword

17 comments:

  1. no kas nüüd just alla 30. Eile näitas kraadiklaas akna taga 31 ära. ülehomseks lubab yr.no siin Tartus 35 ja yrno eksib tavaliselt temperatuuride ennustamisel pigem allapoole. Tartu on selline lämbe niiskevõitu õhuga jõeorg ka, mille teatud kohad muutuvad päikesekiiri koondavateks praepannideks.

    Mul pole häda midagi, ma elan jõeoru pervel, kus tuul puhub rohkem ja pealegi õnnestub enamikul päevadel mõistlikul siesta-ajal toas püsida - ja ka soojustust õnnestus just parandada, mis peaks ka kuuma toast väljas hoidma, õues käin hiljem õhtul, mis nii elul viga.

    Soojusisolatsioon on siin oluline aspekt, sest konditsioneeri pole siinmail kodus peaaegu kellelgi - majad on ehitatud külma eest kaitsmiseks ja mõttega, et neid oleks lihtne kütta - ja pikem kuumus on seetõttu siin sama uudne probleem nagu Hispaanias 12-soojakraadine ilm, kus majad on ehitatud täpselt vastupidise loogikaga ja kütteseadmeid pole. Olin kord seltskonnas, kus titeemad vahetasid kogemusi, kuidas nad raseduse ajal püsisid päevad läbi Lõunakeskuses, sest seal oli konditsioneer.

    Tunnen kaasa kontoriinimestele, kellel on aknad päikese poole (ja puuduv konditsioneer ofkoors), neil on seal küllap just need Surmaoru laadi tingimused. Siin ei ole ju tööelu kohanenud sellega, et siestat peaks pidama.

    ReplyDelete
  2. Hmm, jaa, +35C on juba tõsine lugu...

    Muide Oregoni kodus pole meil konditsioneeri, samas suved on vägagi kuumad, suvelõpud eriti. Aga oleme üsna kogenud juba maja jahedana hoidmises, päeval peavad lõunapoolsetes tubades kardinad ees olema, ja uksed-aknad kinni.

    Nimetad Hispaaniat - kui New Mexicos elasime, oli seal sama teema, majad polnud ehitatud soojapidavaks. Meil oli õnneks küte majas, aga see pidi siis kogu aeg uhama, sest soe, mis tuppa tuli, imbus otsekohe ka välja.

    ReplyDelete
  3. Jajah, uksed-aknad kinni ja kardinad ees. Meil ei ole kahjuks kardinaid päris kõigi akende ees. Ja aknad teen lahti ööseks, kui õuest enam kuuma sisse ei puhu. Aga sellest on kasu esimesel paaril-kolmel päeval, seejärel on õue ja toatemperatuuril ühtlustunud. Eriti teisel korrusel, kui on meie magamistuba. All köögis on praegu veel mõnusalt jahe, koli või madratsiga köögipõrandale...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Häda on selles, et ka öised temperatuurid kolivad kahekümne ligi, enam ei saa öösiti ka lahtiste akendega maja jahutada.

      Delete
  4. Minul on kodus konditsioneer, aga ma pole seda kordagi elus kasutanud, sest siiani pole veel kunagi minu jaoks liiga palavaks läinud. Normaalse elu jaoks. Jooksmise jaoks on muidugi liiga palav, aga selle vastu kodus olev konditsioneer ei aita ka.

    Teisipäeval toimub Pärnumaal Võidupüha Maraton ja ma ei kadesta üldse neid inimesi, kes lubatava 30+ kraadiga pealelõunal (kõige hullem aeg) peavad hakkama Torist Pärnusse jooksma.

    ReplyDelete
  5. Ma ses mõttes veidi segaduses, et hästi sooja pidavad majad peavad külma ka - ehk siis maja, mis on kergesti köetavaks ja sooja hoidvaks ehitatud, on suvel ka hea ja jahe. Kuuma peegeldavad rulood on abiks.

    ReplyDelete
  6. Üks erinevus on see, et sooja hoidmise/püüdmise mõttega tehakse rohkem ja suuremaid aknaid just maja lõunakülge, põhjakülg on sooja hoidmise müür.

    No ja seadmestik. Kütmisvõimalus on igas hoones, aga jahutusvõimalust igal pool pole või iga asutus ei lülita sisse, just nagu ka ventilatsiooniga - süsteem ehitatakse, sest selle jaoks eraldati raha, aga sisse lülitamine teeks asutuse elektriarved suureks ja seda ei lubata teha.


    st küttearveid peetakse enesestmõistetavaks, aga jahutus- ja ventilatsiooniarveid mitte.

    Just paar päeva tagasi kuulsin ühelt, et neil töö juures on konditsioneer olemas ja isegi töötab, aga suvel ei lubata kasutada, sest "siis lähevad elektriarved suureks".

    ReplyDelete
  7. aga jah, mis isolatsiooni puutub, siis mu oma kodu on õnnelik näide. Küll on hea, et laepealse sai enne kuumalainet puistevilla täis.

    Ainuke häda jah, et õhutamiseks peab hoolega aega valima.

    ReplyDelete
  8. Üks vahe lõunamaadega on ka see, et päeva pikkus on siin praegu palju suurem. Seda õhtu- ja ööaega, millal on jahedam ja mõnus väljas käia (ja tube tuulutada) on hästi lühidalt, kell kümme õhtul on veel suur päike väljas ja kell neli hommikul uuesti.

    Nii et kui siin on päevane temperatuur 35 kraadi, siis võib seda olla vähem kui Californias, aga võtab ööpäevast suurema osa kui seal.

    ReplyDelete
  9. aga eestlase kohta, kes sulab ära 30-kraadise temperatuuri juures, on lumehelbeke igati õigustet termin, mumst. mina küll sulan. ja olen. :)
    muidu nisama sellega lahmida on jah kohatu ja solvav. - aga ehk mõnel juhul kulub ära?(nt ütleme ideeline vegan, kes solvub villase soki peale, aga oma kodukiskjat surnuks piinab veganitoiduga, kas see on lumehelbeke?)

    ReplyDelete
  10. AbFabile: jah, just, sooja pidavad majad peaksid ju külma ka pidama, ja vastupidi. Aga näe ei pea. New Mexicos on enamjaolt adobe-tüüpi ehitised, paksude seintega, väikeste akendega, püsivad mõnusalt jahedad. Aga kui talvel juhtub, et väga külm on – ja kord paar aasta jooksul paariks päevaks ikka juhtub, minagi olen kogenud ca miinus kümmet Celsiust seal – siis pole soojapidavusest juttugi, külm kui hundilaudas. Aru ma ei saa, kuidas see süsteem kasvõi näiteks meie kodus ainult ühtepidi töötas.

    ReplyDelete
  11. “…vegan, kes solvub villase soki peale”. Issand, nii hea väljend :)

    Aga lumehelbekeseks ei nimetaks ma tõsimeeli mitte kedagi, see termin on end minu kõrvus täielikult diskrediteerinud. Paraku on mistahes "pehmete" väärtuste halvustamine teatud kildkondades kõvasti juurdunud, kildkondades, mille väärtused omakorda minu omadele risti vastu käivad.

    ReplyDelete
  12. Ma kaalun ka momendil kas peaks õhujahutaja peale panema, viimati sai seda mitu aastat tagasi teha. Palavusel ja palavusel on vahe ja selle vahe teeb õhuniiskus, ega ilmaasjata lisata humidity index suve ja windchill talve temperatuuridele. Mõlemad annavad infi kuidas inimene subjektiivselt temperatuuri tajub.

    Praegune Eesti suvekuumus on minulegi ebamugav, lohutab teadmine, et siinkandis palavus liiga kaua ei kesta. Rannavesi on see-eest mõnusalt soe, vähemalt Väänas. Jooksmine või heina niitmine sihukese palavusega võimalik vaid varahommikul või hilisõhtul.

    ReplyDelete
  13. TT, täiesti tõsi - niisket kuumust on hulga raskem taluda kui kuiva.
    Näiteks New Mexico kuumus oli täiesti talutav, sest kõrb ju, õhuniiskus aasta ringi pea olematu. August, tõsi küll, oli monsuuni-aeg, äikesetormid jne, siis läks olemine väheke liiga lämmatavaks.

    ReplyDelete
  14. Jajah, varahommik või hilisõhtu. Üleeile oli veel varahommikul ja hilisõhtul talutav, aga eile oli õhtul kell 9 veel 29 kraadi varjus! Ja kui kell 5 korraks silmad lahti tegin ja välitermomeetrit piilusin (tabloo paistab voodisse ära), siis õues oli ligi 22 kraadi ja toas langenud 25 peale. Ma peaksin palehigis skulptuure saagima, aga palg on ilma saetöötagi ööpäevaringselt higis. Ja ega see kuumus tööriistadelegi hea ole, nii et lõõtsutame siin vilus ja ootame normaliseerimist. Jooksma ei läheks tappes ka ei päeval ega öösel.

    ReplyDelete
  15. ma olin eile täitsa nördinud, kui kl 11 õhtul tahtsin välja sööma minna, aga köök oli igas söögikohas juba kinni. et mismõttes. Suvel palavaga on kl 11 õhtul kõige õigem aeg lõunasöögiks! päeval vedeldakse pimenduskatete taga, mitte ei minda välja.

    ReplyDelete
  16. Hommikul kuumusest uimasena tänasin enda aastate tagust ettenägelikkust (või pigem küll õnne, sest kes eeldaks õhujahutaja vajadust Eestis) korraliku õhksoojuspumba soetamisel ja lülitasingi õhujahutaja käima. 28'lt soojakraadilt 25 peale langus on ikka jumalik :D

    ReplyDelete