Okkaline

 


OK, näitan teile veel mõningaid kaktusepilte talviselt kõrbereisilt, enne kui Kauailt palmipuu- ja ookeanipiltidega kiusama hakkan. Kaktuse liiginimeks kaisukaru-cholla (hääldatakse choy-ya). Kaisukaru my ass. Chollad on ühed kurjemad kaktused üleüldse, kuigi okkad pealtäha süütukesed. Kuid katsuge neid riiete või ihu küljest eemaldada – ei õnnestu. Iga tillukese okka tipus on mikroskoopilise õngekonksu sarnane oga, mis ohvrist kindlalt kinni hoiab. Fotod tehtud Mojave kõrbes.

Aga muidu, jah, varsti lendame. Pakin kohvrit. Ma olen väga varane pakkija, sihuke, kes näeb hirmu-unenägusid teemal “takso ootab ukse ees, aga kohver pole pakitud ja vajalikke asju ei leia kapist üles”. Kogenud Kauai-hundina võtan kaasa vaid kasina kolmandiku sellest riidehulgast, mida esimestel kordadel ühes tarisin. Viimaks on ka minu mõistusesse jõudnud, et troopikasaarel läheb üksnes paari hilpu vaja, liiatigi kui hotellitoas pesumasin/kuivati ootamas. Kaks paari capripükse, mõned topid, üks pikkade varrukatega õhuke pluus päikesevarjuks, kerged matkasaapad, üks paar flip-floppe, kolm kerget kleiti (“kodu”kleit, rannakleit, restoranikleit), müts, bikiinid, ihupesu, ja ongi enam-vähem kõik. Mu pakkimistehnika näeb välja selline, et kõigepealt kuhjan kokku kraami, mida tahaksin kaasa võtta, seejärel hakkan seda kuhja metoodiliselt vähendama. Toimib.
 
Erinevalt algsest plaanist me tõenäoliselt karanteeruma ei pea, õnnestus saada appointment 72-tundi-enne-väljalendu testiks, mida Hawaii osariik saabujatelt nõuab. Testimine ei ole siin Kesk-Oregonis, tsivilisatsioonist hüljatud kõrbes teps mitte lihtne, pealegi aktsepteerib Hawaii vaid valitud meditsiiniasutuste testitulemusi - “trusted partners”, nagu neid nimetatakse. Visitors and residents traveling to Kauai are subject to a 10-day quarantine, unless granted an exemption through the State of Hawaii Safe Travels program with an approved negative pre-travel test (Amplification Test (NAAT) test taken within the 72 hours before departure of the final leg of their trip to Hawaii), or by participating in the Kauai Resort Bubble program. Travelers who have recently recovered from COVID-19 may also be eligible to be exempt from the travel quarantine. 
Ennetamaks küsimusi – ei, me ei ole vaktsineeritud, ning ei, vaktsineeritus ei vabasta Hawaiile saabujaid lennueelsest testimisest/karantiinist. USA piires reisides ei anna vaktsineerimine mingeid eeliseid, mille üle minul isiklikult on hea meel. Täpsemalt hea meel selle üle, et kodanikke, vähemalt seni, ei liigitata nende privaat-tsooni kuuluva otsuse põhjal (vaktsineerida versus mitte vaktsineerida). 

Lillikene, tema läheb kaheks kuuks pioneerilaagrisse. Oi, ma ei olegi kirjutanud, kuidas ta test-boarding kulges? Me nimelt viisime Lilli mai alguses kaheks ööks ja kolmeks päevaks samasse koertehotelli, kuhu talle mai lõpust juuli lõpuni “toa” broneerisime. (Ise veetsime need kolm päeva koos naabriperedega metsikus looduses. Issand, kui imelik oli ilma koerata campida! Samas tuleb tunnistada, et taga me teda ei nutnud. Koeratusel on omad eelised.) Ühesõnaga. Lillikene läbis kolmepäevase testi hiilgavalt. Deschutes Pet Lodge personalil jagus vaid kiidusõnu – preili olla end eeskujulikult üleval pidanud, hästi söönud, treeneriga mänginud, kõigi töötajatega miilustanud. Ja mis kõige tähtsam ning mulle üksjagu üllatav, kuna ta ju kanjoniserva isoleerituses elanud ning üles kasvanud loom – ei mingit reaktiivsust naaber-kennelite elanike suhtes, ei haukumist, ei urinaid. Well done, Lilli! Me muidugi meenutasime personalile, et ükskõik kui sügavalt nad Lillikesse ka kiinduks, juuli lõpus tuleme ja korjame oma koera üles, ärgu nad lootkugi :)

------------ 

Cholla cactus are found in all of the hot deserts of the American Southwest, with different species having adapted to different locale and elevation ranges. Most require coarse, well-drained soil in dry, rocky flats or slopes. 
TEDDY BEAR CHOLLA - Cylindropuntia bigelovii - has a soft appearance due to its solid mass of very formidable spines that completely cover the stems, leading to its sardonic nickname of "teddy bear" or "jumping teddy bear". The "jumping cholla" name comes from the ease with which the stems detach when brushed. Often the merest touch will leave a person with bits of cactus hanging on their clothes to be discovered later when either sitting or leaning on them. The ground around a mature plant will often be covered with dead stems, and young plants are started from stems that have fallen from the adult.
 
May 22/2021

"Even I'm amazed by My achievement but I confess that there were disappointments. Cacti, for example. I never really got them right. Can't imagine what I meant them to look like, but certainly they turned out wrong." ― From God: The Ultimate Autobiography

5 comments:

  1. Võin kinnitada, et chollat on väga raske enda küljest lahti saada. Mu mees suutis kord ühe endale sõrme külge kinni torgata ja lõpuks tuli see kaktus koos suure nahatükiga sealt sõrme küljest ära. Armsad ja esmapilgul ohutud näevad nad aga välja küll.

    ReplyDelete
  2. Nõges näib selle nuhtluse kõrval olevat lausa lilleke...

    ReplyDelete
  3. Jaa, just, nõges on chollaga võrreldes VÄGA sõbralik taim.

    ReplyDelete
  4. Oi, kaktused on nii ilusad.

    Aga mul on hea meel, et USAs jätkuvalt testi nõutakse juba selle pärast, et nii palju on juttu olnud sellest, KUI lihtne teie vaktsineerimistõendeid võltsida on. :D

    ReplyDelete
  5. Hmm, jaa, sul võib õigus olla, Rents. Ma pole USA vaktsineerimistõenditega ja nende võltsimiskindlusega kursis.
    Samas, kuna ei kohalikud ega keskvõimu seadused ei anna vaktsineeritutele vähemalt praegu (minu teada) mingeid olulisi eeliseid (reisimine jne), siis ma ei näe võltsimiseks erilist põhjust.

    ReplyDelete