Noad ja kahvlid

 


Köögiremont on nüüd juba mõnda aega minevik. Paraku, põhjapoolse seina kujundamisega olin siiani hädas. Proovisin ühte oma tekstiilitöödest üles riputada – ei, ei isutanud. Mulle ei meeldi iseenda loominguga päevast päeva tõtt vahtida. Vast foto(d)? Mkmm. Neid ripub köögis kolm tükki nagunii, minu ja Pauli pildistatud, valiku tegime interjööriga sobivates toonides, hele päikesekollane + must. No millega tühja seinaruumi täita siis ometi? Mingit kappi või asja sinna ei pane ju, selle seina ääres seisab Lilli ööpuur, köögi-kontseptsiooniga sobilik, mustade metallvõreseintega.  

Aga näe, viimaks mul siiski välgatas. Paulil nimelt omab arvestatavat mõõgakollektsiooni, suurem osa neist replicad, kuid on ka originaale, möödunud sajanditest. Ja mis sobiks paremini köögiseinal eksponeerimiseks kui lõikeriistad? Otsustasime, et kui külalised peaksid hakkama üllatunult küsimusi esitama, saame süütul ilmel vastata, et tegemist on igapäevases kasutuses olevate leivanugadega. 

April 29/2021

 “You can't give her that!' she screamed. 'It's not safe!' IT'S A SWORD, said the Hogfather. THEY'RE NOT MEANT TO BE SAFE. 'She's a child!' shouted Crumley. IT'S EDUCATIONAL.'What if she cuts herself?' THAT WILL BE AN IMPORTANT LESSON.” ― Terry Pratchett, Hogfather

13 comments:

  1. Mul on kööginugade seas saksa tääk M71.
    Asendamatu tööriist, kui näiteks siga tükeldada on vaja. Tõsi, nüüd on see riist mõned aastas sahtlipõhjas vedelenud, seapidamine on ajalugu.

    ReplyDelete
  2. Nüüd sain normaalselt ekraanilt seinal olevaid lõikeriistu vaadata.
    Muljetavaldav.

    ReplyDelete
  3. Ohoo, tääk köögis kasutusel olnud? See on huvitav. Paulil on ka üks või kaks tääki minu teada. Originaalid. Kas see oli sul spets terituseg? St. kas küljed olid teravaks ihutud?

    Aga mõõgad, jah, on ägedad. Meil on maja peal teisigi terariista-väljapanekuid. Mulle maskuliinsed kujunduselemendid meeldivad.

    ReplyDelete
  4. Küljed? Aa, sa pead silmas neid venelaste torketääke, näiteks M91/30, neljakandilised terava otsaga jõledused. Mul on saksa M71, see on põhimõtteliselt üleelusuuruses lauanuga käepideme küljes oleva kinnitusaasaga.
    Niivõi teisiti on tegu esemetega, mille disainimise eesmärk ei olnud eetiline. Eks minu tääk ongi köögitoimkonnas oma esialgse otstarbe rehalibiteerimiseks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meie majapidamises täägist nuga pole olnud, küll aga on olnud jutuks. Isa käis mõnikord sõpradel abiks siga veristamas ja teinekord pärast ikka kirus, kui torkamise nuga täägist oli. Sellega oli mingi uskumus, et täägist nuga ei tapa (piisavalt kiiresti) ja siis need lood, kus torgatud siga olla lahti pääsenud, laudast välja saanud ja õue külmunud ree alla tükkinud (ja siis sinna lõppenud). Ohohoo-jajah.

      Delete
  5. Lahe kollektsioon. Aastaid tagasi oleksin peaaegu saanud originaalsete Jaapani katanade täiskomplekti omanikuks. Keegi oli toonud taaskasutuskeskusesse. Ma muidugi mökutasin ja mõtlesin kuni üks tüüp ära krabas. Siit moraal: Mis silma jääb, haara kätte ja siis hakka mõtlema kas tahad või mitte :D

    Külmrelvi nagu tääk ja sõjaväe puss hoian siiski mujal kui köögis, meie pisikesse nad seinale ei sobiks kah. Tulirelvad kenasti seadusekuulekalt teraskapis luku taga ;)

    ReplyDelete
  6. Kaamos, ahaa, nüüd on selgem - ning ei, ma ei mõelnud neljakandilisi tääke, aga me Pauliga arutasime, et sellised täägid nagu sinul (ja ka temal) on ikkagi pigem torkamiseks mõeldud, lihunikutööks oleks ilmselt tarvis külg (küljed) teravamaks ihuda? Aga sul oli võib-olla oma tehnika, mida sealiha puhul kasutasid.

    TT - katanad - oojaa. Paulil on nende jaoks omaette sein. Aga tulirelvad... meil siin kapi-seadust pole, ja väikesi lapsi majas kah mitte, mistap mõned neistki on nö. eksponeeritud, uunikumeksemplarid, aga pigem maja mitte-avalikes osades, seal, kuhu külalised ei satu.

    Ning jaa, kui nüüd tundub, et meil on maja relvi täis, iseäranis külmrelvi, siis tõsi ta on. Kuigi meie puhul on tegemist väga, VÄGA rahumeelsete kodanikega.
    :)

    ReplyDelete
  7. P.S. TT, on sul umbes meeles, mis see katanade komplekt maksis?

    ReplyDelete
  8. Jaa, ei kõlba lõikamiseks ega torkamiseks, aga raiumiseks on hea. Sellepärast oligi loomapidamise ajastul kasutusel - tükeldada on tavalise noaga ka võimalik, aga mõnikord oli kiirem raiuda neid suuri kõõluseid ja risti ribisid..
    (Vabandust naturalismi pärast, lihtsalt...ma olen väga-väga maakas, vorstitoppimiseni välja)

    ReplyDelete
  9. Hmm, Lendav, nii huvitav uskumus täägist noa kohta. Sel pidi mingi põhjus olema, põnev oleks teada.

    Kaamos, pole üldse vaja vabandada, ma elan farmirahva naabruses, tean, kust ja kuidas liha, mida söön, pärit on. Ja Paul peab mõnikord (söögiks) jahti ka, jahimehe naine kõõluseid ja ribisid nähes ei minesta :)

    ReplyDelete
  10. Küsisin mehelt, kas ta (põline maapoiss) on täägist noa sobimatuse kohta midagi kuulnud. Ei olnud kuulnud, arvas hoopis, et asi ei olnud täägis vaid torkajas ja ju siis ajas vusserdaja süü täägi peale ja nii see legend kunagi tekkis.

    ReplyDelete
  11. Epp meil taaskasutuskeskuses pannakse hinnad täitsa suvalt, keegi ei mõtle (ega ka tea) suurt asjade tegelikku väärtust. Tegu ju annetatud kraami või majade sisu likvideerimisega. Professionaalsed antiigiärimehed ja vääriskivide kokkuostjad pidevad kliendid, ilmselt aeg-ajalt tuleb mingi väärtuslik asi võileiva hinnaga või alla selle. Ma ise kunagi aitasin poodi mäesuuskade ja saabaste hindamisega ja väärtusetute prügikonteinerisse loopimisega. Aga pika jutu vastuseks - katanad olid mingi tühised 80CAD kui õieti mäletan.

    ReplyDelete
  12. TT, 80CAD katanakomplekti eest - jaa, ma kujutan ette, sa siiani kahetsed, et ei ostnud.
    Aga jah, taaskasutuskeskustest võib hea õnne korral väikest varandust maksvaid asju leida, seda vaid mõne dollari eest.

    ReplyDelete