Paul küsis...



... täna varahommikul, kui elutoas kohvi rüüpasime, silmapiiril olevate mägede tagant päikese tõusmist oodates: „Kuidas on inimkond aegade algusest pahategijaid karistanud?“ ja mina vastasin: „Ühiskonnast eraldamisega“. Jep. Nüüd me siin siis kõik kinni istume, onju, üksikkongides. Kuna olen alles päeva esimese kohvi peal, ei riski praegu hakata mingit põhjapanevat filosoofilist teooriat arendama, tõenäoliselt jookseksin omadega täitsa rappa :-)
Pildi tegin jaanuaris, California osariigi pealinnas Sacramentos.
March 22/2020
“That's all the freedom we can hope for - the freedom to choose our prison.”
― L.M. Montgomery, The Blue Castle

6 comments:

  1. Taliooniõigus on vist ikka ammusem lahendus, sellel on mingi maagiline loogika. Ja sealt edasi arenenud rahatrahv (et kõik üksteist veritasu korras vastastikku maha ei lööks). Vangistus kui omaette karistus (mitte nt tülika poliitilise oponendi jalust ära panek või hukkamise ootus) on pigem modernne nähtus.

    Pagendamine ja lindpriiks kuulutamine kvalifitseerub, aga see ei ole olnud põhiline; eriti tülika kodanikuga on mahalöömine ikka turvalisem kui pagulusse saatmine, vat hangib sõjaväe ja tuleb veel tagasi ja võidab.

    No ja vastukaaluks on pikalt olnud olemas vabatahtlik eraklus ja klausuur (nägin kuskil veebi peal just, kuidas kloostrinunn jagas oma kogemusi ja soovitusi neile, kes pole kitsale territooriumile sulgumisega harjunud; oli vist 20 aastat kloostris elanud, sealt haruharva väljas käies).

    ReplyDelete
  2. No näedsa. Mul pole teist kohvi vajagi, sa Notsu tegid minu eest töö ära =)
    Asine kommentaar, äitäh.

    ReplyDelete
  3. sa pead silmas, et vererõhu lõi üles?

    ReplyDelete
  4. Eiei, ma pean silmas, et sa põhimõtteliselt tegid minu eest tolle filosoofilise teooria arendamise raske töö ära, mida ma üheainsa kohvitassi pealt ei riskinud tegema hakata - laiendasid kenasti neid paari lauset, mis ma kirja panin, andsid huvitavat lisainfot.

    ReplyDelete
  5. Hakkasin nüüd kloostrielanikele mõtlema ja hakkasin ketrama sellist ulmestsenaariumi, et kui oleks mingi iseäranis kuri haigus, mis aga nakkab ainult kokkupuutel, siis tuleks lõpuks maailm uuesti rahvastada munkadel ja nunnadel. Peoga metsataluasukaid sekka.

    ReplyDelete
  6. awwww!
    /paneb peas ideena kirja

    ReplyDelete