Columbus Day Is Dying



DISCLAIMER: Kui mu mälu ei peta, kopeerin juba mitmendat aastat Kolumbusepäeva puhul (mis tänavu langes 14. oktoobrile) ühte oma vana postitust. Tookord sai kõik ära öeldud, midagi uut justkui lisada pole. Siiski, allpool viidatud artikkel "Columbus Day is Dying" on täitsa värske. Aga siit tuleb see vana lugemine:

"Once again, it's time to celebrate Columbus Day. Yet, the stunning truth is: If Christopher Columbus were alive today, he would be put on trial for crimes against humanity. Columbus' reign of terror, as documented by noted historians, was so bloody, his legacy so unspeakably cruel, that Columbus makes a modern villain like Saddam Hussein look like a pale codfish."

Tänane riigipüha, Columbus Day, on kohalike vabamõtlejate sõnul niisiis rohkem kui küsitava väärtusega. HuffPost võtab meresõitjast massimõrvari koleteod lühidalt kokku. Mina igatahes ahmisin teksti, silmad suured - ei mäleta, kas algkooli ajalootunnis magasin, puudusin, või ülistati vastikut ja verejanulist senjoor Kristoferi ka toonastes N Liidu ajalooõpikutes. No põhimõtteliselt muidugi olin teadlik, et indiaanlasi koheldi hullemini kui karielajaid, kuid mu peas ei seostunud see otseselt Kolumbuse isikuga. Ühesõnga, Columbus Day asemel võiks hoopistükkis Bartolomé Day'd tähistada, arvavad ajudega kodanikud siinmail. Hispaanlast Bartolomé de las Casas't, XV saj. vaimulikku ja õpetlast, loetakse anti-imperialismi ja anti-rassismi isaks. Tema pidas põlisameeriklasi inimesteks, mitte loomadeks. Üritas (tulutult) kaasaegsete silmi avada, olles ühe meretreti Kolumbusega kaasa teinud ja kolonisaatorite poolt korda saadetud õudustele tunnistajaks olnud. Aga Kolumbusepäev, olgu märgitud, sai 1934. aastal USA riigipühaks katoliikliku organisatsiooni lobitöö tulemusena. On riigipüha siiani. 

Columbus Day Is Dying: Many places no longer celebrate the man responsible for the murder of millions of Native Americans.
October 14/2019
Image: Internet
 
“In 1492, the natives discovered they were indians, discovered they lived in America, discovered they were naked, discovered that the Sin existed, discovered they owed allegiance to a King and Kingdom from another world and a God from another sky, and that this God had invented the guilty and the dress, and had sent to be burnt alive who worships the Sun the Moon the Earth and the Rain that wets it.” ― Eduardo Galeano, Los hijos de los días

5 comments:

  1. Bartoloméd loetakse minuteada ka üheks inimõiguste isaks.

    ReplyDelete
  2. Jaa, just, Notsu, inimõiguste isa. Kusjuures mina polnud ta nime kuulnudki, enne kui see mulle Kolumbusega seoses ette sattus.
    Viidatud Wikipedia artikkel ütleb: "Although he failed to save the indigenous peoples of the Western Indies, his efforts did result in improvement of the legal status of the natives, and in an increased colonial focus on the ethics of colonialism. Las Casas is often considered to be one of the first advocates for a universal conception of human dignity (later human rights)."

    ReplyDelete
  3. Mõtlen vahel, kas temast tehtud mälumänguküsimus oleks liiga keeruline. Sest tahaks ju teha toredatest inimestest kasvõi sellepärast küsimusi, et siis teised kuulevad temast see ükski kord, kui küsimuste vastused ette loetakse. Aga kui küsimus annab nulliringi, siis on kah jama.

    ReplyDelete
  4. Kardetavasti annaks see küsimus nullringi. Samas, nagu sa ütled, oleks hea võimalus Bartoloméd tutvustada. Äkki ehitada küsimus kuidagi niimoodi üles, et nime ei peaks teadma, küll aga fakti, et keegi siiski hoolis põliselanikest?

    ReplyDelete
  5. hmm. Vaatasin, et 2012 on Tartu meistrikatel teda juba küsitud, aga ei viitsi neid vanu tabeleid üles otsida, et kuidas vastati.

    http://roheline.kilb.ee/mangud/1213/tartu/tartu141112.pdf

    ReplyDelete