KUUVARJUTUS. TÄIELIK. HAWAIIL.
Me Pauliga valmistusime korralikult. Binoklid, toolid, vein. Rannas olime aegsasti hakkamas. Ma olen varem täielikke kuuvarjutusi näinud küll, aga ikka nö. normaalsetes tingimustes - pimeduses, öötaevas. Eilne vaatepilt oli päevavalguse tõttu eriti sürreaalne. Päike polnud jõudnud veel horisondi tahagi kaduda, kui kuu nähtavale ilmus, kerkides saare keskosas kõrguvate mägede tagant. Hiiglaslik, hallikasvalge, surnukahvatu kera, ositi helendav, ositi täiesti matt, kuna varjutus oli juba täiega käimas. Mingist Verekuust, nagu eilset nimetati, polnud sel hetkel veel juttugi. Hiljem, pimeduse tulekul tõmbus küll tumepunaseks, jah.
Rand oli rahvast täis. Siin ei jäeta ju ühtegi täiskuud või päikeseloojangut vahele, varjutusest rääkimata. Fotoproffe jagus iga palmipuu alla, mõnel mehel oli objektiiv vaat et pool meetrit pikk. Meie ei hakanud üritamagi, kaamerasse vahtides läheb pool meeleolust kaotsi. Panen hoopiski ühe teise eilse pildi. Paul, palm ja päikeseloojak.

------------

The total lunar eclipse of January 20-21, Hawaiian Time
Moon partially eclipsed at moonrise: 6:07 p.m.
Total lunar eclipse begins: 6:41 p.m.
Greatest eclipse: 7:12 p.m.
Total lunar eclipse ends: 7:43 p.m.
Partial umbral eclipse ends: 8:51 p.m.

January 21/2019
“Where did you live before you came here?" I asked. "The moon," he said smoothly. "We left because the place had no atmosphere.” ― Laurie Halse Anderson, The Impossible Knife of Memory