MIS TE ARVATE, kui vanad need viigipuud on, mille juurte vahel ma poseerin? No pakkuge. 200 aastat? 300? 500? Mkmm. Kasinad kuuskümmend aastat. Uskumatu, eks ole.

Ficus macrophylla puhul (nagu ka kägistaja-viigipuu, millest paar postitust tagasi kirjutasin) on tegemist Hawaiile sissetoodud liigiga. Seekord Austraaliast. Jep, endeemiline floora on siin kindlas vähemuses. Uljad meresõitjad, linnud, tuul, hoovused on kõigist neljast maailma nurgast seemneid/taimi kokku tassinud, aastatuhandete jooksul.

Need neli tohutute juurtega viigipuud kasvavad Kauai saare lõunakaldal, Allerton Gardenis. Kutsutakse Hollywoodi filmitähtedeks, kuna Steven Spielberg filmis 1992 aastal nendesamade juurikate vahel mõned Jurassic Parki stseenid, muuhulhgas ka dinosauruse munade leidmise episoodi. Septembrikuus, kui filmimeeskond täies tööhoos oli, sai Kauai saar orkaanilt Iniki otsetabamuse, mõned tormistseenid filmis on lausa dokumentaalvõtted. (Ärge nüüd arvake, et ma olen mingi Jurassic Parki fänn, jumal hoidku selle eest, aga sääraseid fakte on põnev veebist leida.) Kõige alumine foto annab mu meelest eriti hästi mõõtkava edasi. Paulist paistab ainult peanupp, aga ta seisab seal juurika taga püsti.
October 12/2018
“Trees are what paper was, and wants to be.”― Jo Walton, Among Others