LENNURAAMATUD.
Mul on traditsiooniks lennujaamade raamatupoode väisata, sest mis sa hing muud ümberistumistega lendude vahel ikka teed. Üldiselt hangin raamatuid peetud peast, reisides teen siiski erandi, kui miskit apetiitset leian, ning olen nõus täishinda maksma. Raamat on justkui mu reisisuveniir või nii.

Margaret Atwoodi “The Handmaid’s Tale” soetasin augustis idarannikul käigu ajal, Baltimore lennujaamast. Olin rongist maha jäänud ses mõttes, et kui muu rahvas raamatu järgi vändatud sarja vaatas ja sellest rääkis, polnud mina veel algallikatki lugenud. Atwoodi “Kassisilm” oli mul Eestis riiulis, hea. Handmaid's Tale on veelgi parem mu meelest. Vast seetõttu, et sain nautida originaalkeeles. Peale selle hirmutavalt aktuaalne tänases, Trumpi presidentuuriga USAs. Aga see on omaette, pikem teema. Nagu ka eestikeelsete tõlgete kvaliteet muide. Mitte et ma aru ei saaks, et väärtkirjandust ei tõlgita sõna-sõnalt, kuid olen nüüd juba kena koguse omal ajal emakeeles loetud raamatuid originaalkeeles (inglise keeles) üle lugenud. Üksjagu küsitavusi on silma hakanud, isegi kõrget klassi tõlkijate töödes. Ah, jälle kaldusin teemast kõrvale…

Ühesõnaga, lennuraamatud. Seekord soetasin San Fransiscost enne 5,5 tunnist ookeaniületamise lendu Noam Chomsky What Kind of Creatures Are We?  Et lingvistikat ja värki, see mind isutab. Olen Chomskylt enne paari asja lugenud, demokraatiast ja meediast ja propagandast, kenasti läbihammustatavad, aga seesinane viimane ost osutus paraku raskemasse kaalukategooriasse kuuluvaks. Ei ole lennuki-lugemine, vähemalt minu jaoks mitte. Eks talve jooksul üritan uuesti kätte võtta.

Õnneks oli mul kodunt kaasas Joseph Campbelli Myths To Live By, nii igaks juhuks. Tegemist on Campelli poolt 1958-1971 New Yorkis peetud loengusarja transkriptsiooniga. Issver, kuidas ma seda raamatut naudin. Tsiteerin Goodreadsi kommentaariumi: 
“Thought-provoking and controversial, Campbell,s “Myths to Live By” is a comparative study of world religious traditions with a special focus on differences between East and West, religion and war, and the underlying psychological needs fulfilled by religion. He doesn’t pull any punches when it comes to Christianity - a religion whose central text is a “nursery tale of disobedience and its punishment, inculcating an attitude of dependency, fear, and respectful devotion, such as might be thought appropriate for a child in relation to a parent... the Buddhist teaching, in contrast, is for self-responsible adults.” Certainly provocative! While Campbell’s writing style feels condescending at times, the book is a highly accessible intro to comparative world religions and he actually has some pretty interesting things to say about the fundamental similarities between religions.”
October 16/2018
Image: Internet

"Computers are like Old Testament gods; lots of rules and no mercy." ― Joseph Campbell