KAS MA KAUAI MUNKHÜLJESTEST OLEN KIRJUTANUD?
Vist mitte. Mul on tegelikult hulk juulikuiseid paradiisisaare muljeid ja pilte blogisse panemata. Peaks tasapisi selle augu täitma, enne kui uus Kauai-käik peale tuleb. No ei ole lausa ukse ees, aga üle mõistuse kaugel kah mitte.

Anyway. Nendest hüljestest. Monk seal on inglisekeelne nimi. Tegemist kitsa levikualaga, ohustatud liigiga - vaid ca 1200 isendit jäänud. Kuid hülged, kes Kauai rannal rahulolevalt väherdes aega veetsid, ei tekitanud küll erilist aukartust.  Olid sihukesed prisked ja julged, valisid rannasolijatest välja tegemata endale sobiva lesimispaiga, väikeseks uinakuks või niisama chillimiseks. Kusjuures, kui hüljes randub, ilmuvad justkui maa alt välja vabatahtlikud loomakaitsjad, lüües liiva sisse "ära häiri looma" sildid. Tundub aga, et loivalised ei tee inimeste lähedalolekust mingit numbrit. Kohanenud? Või otsivad lausa teadlikult kontakti? Mine sa võta kinni. Turistidest ummistamata liivaranda on Kauai lõunakaldal küll ja veel, hülged aga näivad seltskonda eelistavat. Ühtegi ülemäära  pealetükkivat loomasõpra me Pauliga õnneks ei märganud, kuigi jalutasime „hülgerannas“ üsna sagedasti.

Seda ka veel, et munkhülge hawaiikeelne nimi kõlab tõlkes "koer, kes jookseb tormises vees". Fotod tehtud Kauai saarel, juulikuus
September 21/2017