MA POLE ELUAEG VÄGA KUTSIKA-INIMENE OLNUD.
Ärge nüüd valesti aru saage – loomulikult olen oma nelja koera (Eduard, Jeekim, Yarko, Lilli) esimesi elukuid nautinud/naudin, neid nunnutanud nagu kutsikaile paslik. Sellegipoolest liigitaksin end pigem vanade koerte austajate hulka. Sest vana loomaga on sul reeglina ühine ajalugu, oskad iga ta kõrvaliigutust või kulmukergitust lugeda, ja tema omakorda loeb sind. Mäletan, kui Yarko kutsikas oli, tundsin sama mida praegu Lilliga – loomakene alles mõned nädalad ilmas elanud, alles avastab maailma, järelikult mingist ühisest taustast või sügavamast suhtest ei saa veel juttugi olla.

Muidugi on kutsikas armas. Siiski, minu ’nunnumeetri’ lööb vana koer täpselt samamoodi põhja. Tunnen muidu väga mõistlikke, isegi reserveeritud inimesi, kes kutsikaid nähes, seda enam neid katsudes täielikult enesekontrolli kaotavad :-) Minuga on teine lugu. Näiteks kui me Lilliga kasvataja juurest koju sõitsime, Paul roolis, kutsikas minu süles, küsis Paul midagi umbes sellist, et kas sa oled uue koeraga õnnelik. Mina kostsin vastu miskit sinnakanti, et koer ju tuttuus, ma ei tunnegi teda! Väga südametu vastus värskelt kutsikaomanikult, onju.

Ühesõnaga. Eks me nüüd Lilliga õpimegi teineteist tundma ja ehitame tasapisi baasi pikale, kindlale suhtele. Tänaseks olen ma temaga muide pea poolteist nädalat kahekesi olnud, Paul on töölähetusel. Lillikene niisiis naisterahva meelevallas, kes avalikult tunnistab, et ainuüksi kutsikaks olemisest ei piisa, et Epu kui koeraomaniku südant võita. Aga noh, kõik on väga kenasti kulgenud. Täna sai Lillile esimene pediküür kah tehtud, õnnestus üle ootuste hästi. Tööriista kiidan taevani – tellisin pisikesed küünekäärid, sest nood, mis Yarkolt päritud, on ikka üüratuma suured väikese looma tarvis. Iga lõike järel andsin maiust; peale kolme varvast oli kutsikal asi selge ning mõningane algne vastupunnimine kadus kus seda ja teist. Kui töö lõpetasin, oli Lillil ilmselgelt kahju, et tal rohkem varbaid pole. 

PILDIL põõnab Lilli klassikalises kutsikapoosis, sellesama köögilaua kõrval, mille peal mina arvutiga klõbistan.
Jan17/2017