TÄNAST RAKETISTARTI otsustasime nautida hoopis teisel viisil kui viimase kolme aasta jooksul. Arusaadavatel põhjustel - Paul ju praeguseks raketitöö maha pannud. Samas, stardid White Sands Missle Range’ist on meie poole Orelimägesid väga kenasti näha. Plaan sai peetud juba paar päeva ette, et seame end vaatemänguks sisse siinsamas kodu kõrval põlluveeres, vana suure paplipuu varjus. Mõeldud, tehtud. 

ETL (Estimated Time of Launch) täpselt keskpäeval, kella kaheteistkümnest puudub 14 minutit.  Rabistame parasjagu välisukse juures (toolid, jääga jahutet vein, fotokas, koer), kui Pauli mobiil heliseb. Kõigepealt kuulab ta jupp aega, keskendunult. Noogutab. Noogutab taas. Siis vastab: "Seal on kaks pistikut, kollane ja punane. Ilmselt  pead ühe pistikutest välja vahetama, arvatavasti kollase. Kui roheline tuli ikka ei põle, tuleb kogu konsool korraks välja lülitada, enne kui punast pistikut asendama hakkad."

Nüüd, ütlen mõttes iseendale, on kaks varianti. Esimene: Pauli noorema poja swamp cooler on taas üles ütelnud (alles eile käis Paul abiks seda putitamas). Teine: Pauli endised kaastöötajad ei saa teisel pool mägesid raketile vunki sisse, küsivad viimasel minutil nõu ja abi. Et  milline pistik kuhu pista. Teate ju küll, nagu action-filmides, kus üks märulikangelane telefonitsi teist õpetab, kuidas pommi  kahjutuks teha: "Lõika läbi see... mmm...las ma mõtlen... sinine juhe. Kurat võtaks, oota, oota, ma eksisin!! Ma tahtsin öelda roheline juhe! Halloo? Halloo? Oled sa veel kuuldel? ... Neetud. See idioot lõikas vist ikkagi sinise läbi." Ühesõnaga, kus ma olingi? Ahjaa. Arvake ära, kas helistajaks oli poeg või raketimehed. (Viimane vastus on õige.)

Eks ta ole. Öeldakse, et asendamatuid inimesi ei eksisteeri, ja et pista näpp vette ja vaata, kas jääb auk järele, jne. Aga vot ametikohale, kus Paul üle 20 aasta töötas, pole lihtne paugust asendajat leida. Põhjusel, et too konkreetne töölõik sisaldab nö. kaks ühes. Pead oma meetrikese raketti valmis ehitama ning ka üks neist kolmest mehest olema, kes stardinuppu vajutab. Sest sinu raketitükk annab vaid loetud  minutid enne starti märku, kas ta on töökorras või mitte. Tollesama ülalmainitud rohelise märgutulega. Ühesõnaga, insenerioskustele lisaks peab sul ka raudne närv olema. Tänane start oli Pauli noorepoolse 'järeltulija' esimene iseseisev tuleproov. Vaene mees, tal vist käed värisevad siiamaani... Aga rakett läks tänu telefoninõustamisele üles, nagu esimeselt fotolt näha. Kümme minutit peale ETLi. Cheers!

p.s. Raketi trajektoor tähistatud valge punktiirjoonega, alumisel fotol.
p.p.s. Märka ka Yarkot puu all.
08/08/2013