Road trip, 13. päev. Rockland Ranch.
In the middle of nowhere, Utah. Pärastlõuna; suund on meil Canyonlands'i poole. Sõidame aeglaselt, ümbrust nautides. Punane liiv õnneks ei tolma väga hullusti. Siin ja seal kasvavad kõrbest välja kummalise kuju ja nimega kaljud. Looking Glass Rock näiteks. Parema tahtmise juureski ei anna luubi mõõtu välja. See selleks. Kaugusest hakkab paistma järjekordne oranzhikas-triibuline kaljumürakas, külje all kummaline erksinine täpp. Ning mõned teist värvi täpid veel. Ja veel. "No way. It's a house", ütlen. Paul ei taha kuidagi uskuda, võtab binokli appi. Täpitud kalju on teest liiga kaugel, et palja silmaga kindel olla. Aga - ongi maja. Ja mitte üks, vaid terve väikese küla jagu. Päikesepaneelid, abihooned, köögiviljaaiad. Peen ja kallis puidust ehitustöö

Ühtegi juurdepääsuteed kogukonnani esialgu ei paista. Loomulikult on me uudishimu üles köetud, teeme erinevaid oletusi. Alates Hollywoody staaride pelgupaigast kuni mormoonide polügaamia-polügoonini. Infot (Google!) meil seal keset suurt mittemidagit võtta pole. Oleme Pauliga ühte meelt, online-olemise suhtes. Et selles peab vahet pidama. Muidu oledki kogu aeg virtuaalselt connected ja päris-elu vuhiseb sust mööda. Salapärast rääkimata, seda pole siis enam ollagi. Toda connected-teemat topitakse aga siinmailgi uksest ja aknast. Highway veeres nägime mitut hiiglaslikku billboard'i, kenad kaljumäed taustaks, vana indiaanlane esiplaanil, igatsevalt mägede poole vaatamas. All seisis kassisuuruste tähtedega "STAY CONNECTED!" Pluss internet-provideri logo ja kontaktid. Ei noh, ega põlisrahvaski vist muidu enam loodusega kontakti saa, kui juhe lakkamatult kõrvas (või kuskil mujal) pole.

Aga tagasi tolle müstilise kaljurahva juurde. Viimaks jäi meile ette ka kaljuni viiv teeots. Seesama pehme punane tolm katteks. Mitte ühtegi silti või viita, üksnes mehekõrgune verekarva liivakivi- mürakas teeveeres. Vaatame Pauliga üksteisele otsa. Ahvatlev, samas ka veidi hirmutav. Paul pakub, et nad kas löövad tema maha või teevad põlluorjaks, minust aga saab vanadusest hambutu külavanema üheteistkümnes liignaine. Ühesõnaga, jätkame igaks juhuks oma plaanitud marsruuti mööda.

Õhtusest laagripaigast paistsid nende tuled kätte (alumine foto, X'iga tähistet). Kodus googeldades selgus, et üks meie oletustest - mitmenaisepidajad- osutus jumala tõeks. Wow.
Soovitan: SIIN on pikk ja väga huvitav artikkel tollestsamast kogukonnast. Avaldatud The Denver Post'is, aprill 2008.
Lisaks Lühike info Rockland Ranch'ist.
05/09/2012