FLOWER POWER.
Mäletate, lubasin, et jätan mõneks ajaks poliitika rahule, kirjutan selle asemel lilledest ja liblikatest? Aga olge lahked. Siin on teile lilleilu nii palju kui kulub. Hambad ristis Trumpi ja EKRE teemasid vältides sattusin täna ajalehti lapates uudisele, et Lõuna-California väikelinna ümbritsevaid mägesid on mooniuputus tabanud, ning tänu moonidele on tekkinud turistideuputus. Ja et linn on oma väravad külastajatele sulgenud. Esiti pani kulmu kergitama, et miks ometi metsikult kasvavaid lillekesi keelatakse imetleda, aga siis hakkasin mõtlema, et kui näiteks meie koduümbrusse turistide hordid saabuksid, tõmbaksime meiegi joone maha, et siitmaalt edasi mitte üks samm. Paar uitavat huvilist on üks asi, maanteid ummistavad, mäekülgede õhukest mullakihti lahti trampivad inimkarjad aga hoopis teine.

Mooni-uudise peale meenus mulle mu teine külaskäik Pauli juurde, 2010.aasta aprillis. Väisasime tookord ka Arizonat. Oot, lähen otsin albumist pildid… leidsingi. Nagu näete, olen kümnetel ruutmiilidel laiuvaid moonivaipu oma silmaga kaeda saanud. Ja nagu näete, kuulus toona mu reisirõivastusse ka peenemat sorti riidetükke. Kusjuures kuulub tänasel päevalgi. Ei ole nii, et meelitasin mehe seeliku ja kübara abiga abieluranda, aga nüüd kannan kulunud retuuse, pidulikumatel puhkudel dressipükse. Mkmm, kullakesed, nii need asjad meie majas ei käi. 

Foto, kus Paul seljakotiga, on võetud New Mexicos aastal 2012, koduste Orelimägede külje all. Lilledel on muide kõrbekliimas hoopis teine tähendus kui näiteks Eestis. Kui aastaringi värvituna püsiv, kuiv, liivasegune maapind paariks nädalaks õide lööb, ja sedagi mitte igal aastal, tundub see täieliku imena. Nii et ega neid California väikelinna ründavaid turiste väga hukka mõista kah ei saa.

------------

POPPY APOCALYPSE! "California town forced to shut down a super bloom hillside viewing after being overrun by 'Disneyland size crowds' of flower-crazed tourists trying to pose for photos. The color of the poppies is so vivid it can be seen from mountain tops hundreds of feet above. A super bloom occurs when warm temperatures follow stretches of winter rain and the explosion of flowers exceeds average spring-time blooms. The super bloom was originally met with excitement in the community of 66,000, which is about a 90-minutes drive from both Los Angeles and San Diego. But problems quickly arose this weekend, including traffic and people leaving trails and trampling the flowers. The hashtags #poppyshutdown and #poppyapocalypse began spreading on Twitter. The city initially tweeted that roads were jammed, traffic on Interstate 15 had stopped moving and law enforcement assistance was requested from neighboring jurisdictions to deal with the crush. But the city then shut down access saying the weekend had become unbearable and they were not able to sustain 'Disneyland size crowds'." Read more:
March 19/2019
"I hold no preference among flowers, so long as they are wild, free, spontaneous." ― Edward Abbey