GEOGRAAFIATUND.
Häbi tunnistada, aga ma arvasin tänase hommikuni, et vanadel kaartidel nimetatakse Hawaii saari Võileivasaarteks seetõttu, et visuaalselt saab neid justkui leivakääre (või pannkooke) üksteise peale laduda. Kuid võta näpust, hoopiski Briti Admiraliteedi ninamehe krahv Sandwichi auks oli nimi pandud, James Cooki poolt. Ühesõnaga, siin on paar Kauai kaarti, ja paar Hawaii saarestiku oma. See arvutisimulatsioon on eriti sürr ja hariv mu meelest. Kena teada, et hetkel olen kuival maal vaid tänu faktile, et istun kustunud vulkaani tipus. Lõviosa sellest hangunud laavamassist on peidus ookeanipinna all.

Kaarte saab suuremaks klikkida. Meie pidamine on Kauai lõunakaldal, Poipus. Korrektne kirjapilt oleks tegelikult Kaua'i ja Po'ipu, rõhumärgiga. Samas jätavad isegi kohalikud selle tihtipeale lisamata, lihtsuse huvides. Kauaile ja tagasi lendame Lihuest. Töökoht on Paulil seal, kus lõpeb asfalt - kohas nimega Barking Sands Beach, Kekaha ja Polihale vahel. Kui asustust läbi turismi-prisma vaadata, on põhjarannik varakate ja eakate turistide meeliskoht, idarannik kuulub hipsteritele, lõunakaldalt leiab mandrirahvast seinast seina, nii siia tööle komandeerituid kui ka puhkajaid.  Läänekallas… oot ma otsin oma "Kauai piiblist" tsitaadi, saare ööelu tutvustavast peatükist. Lk 241: "Island Nightlife, West Shore: Find a bright light bulb and watch the geckos eat the mosquitoes.” Tõlge: läänekallas on inimtühi, ei baare, ei restorane. Õhtused lõbustused on igaühe enda teha. Noh, Paulile ja mulle sobib see väga, Polihale Beach ja puha (vt. eelmine postitus). Ja ma ei saa uhkustamata jätta, et oleme täitsa saare keskel kah käinud, seal kõrgel üleval, läbi dzungli murdes ja rabas sumades. Hmm, sedakorda pole midagi nii ekstreemset ette võtnudki, laiskus pole võimaldanud. Siiski, aega ju veel on... Lõpetuseks suurusjärkudest: Eestimaa pinnale mahuks 30 Kauai saart. 

------------

"The Hawaiian Islands (Hawaiian: Mokupuni o Hawai‘i) are an archipelago of eight major islands, several atolls, numerous smaller islets, and seamounts in the North Pacific Ocean, extending some 1,500 miles (2,400 kilometers) from the island of Hawaiʻi in the south to northernmost Kure Atoll. Formerly the group was known to Europeans and Americans as the "Sandwich Islands", a name chosen by James Cook in honor of the then First Lord of the Admiralty John Montagu, 4th Earl of Sandwich. The contemporary name is derived from the name of the largest island, Hawaii Island."
October 17/2018
Images: Internet
“Everywhere's been where it is ever since it was first put there. It's called geography.”― Terry Pratchett, Wyrd Sisters