MÜTSIKÜSIMUS oli meil siin ükspäev arutlusel. Sooja on Kesk-Oregonis praegu regulaarselt jupp maad üle +30C, appikene, hullem kui New Mexico! Ööseti jahtub maha, õnneks, nii et hommikuti alustad värskelt. See selleks. Laupäeval kolasime väikeses naaberlinnas, villapäev oli. Lambad ja pügamine ja lõngad ja muu. Päike lõõskas pea kohal. Minul müts kenasti peas. Üks noist kolmest heegeldatud baretikesest (must, valge, beezh), mis ca neli aastat tagasi Mesilla Valley shopping mallist soetasin. Mina ja needsinatsed mütsid kuulume kokku nagu särk ja perse. Või käsi ja kinnas. Või midagi sarnast. Juhtub ainuski neist kolmest kusagile musta/puhta pesu hulka kadunud olema või valele riiulile, ei saa ma enne rahu, kui kõik kenasti paigas jälle. Mütsid olgu leitavad käsikaudu ning kinnisilmi.

Ühesõnaga, minu ja mütside side on pehmelt öeldes tugev. Paul aga püüab meie nelja (mina + 3 mütsi) vahele kiilu lüüa. Väites, et noist on sama palju kasu kui juuksekummist, st. et hoiavad salgud silmade eest ära, aga päikese eest ei kaitse. Noh, New Mexicos ma sain tema murest veel kuidagimoodi aru. Praegu elame ju tükk maad põhja pool ometi? Aga no kussa sellega, ikka olla päikesekaitset vaja. Arutasime siis seda asja põhjalikult, lõunasöögi kõrvale. Ma olen muide mütside osas väga valiv. Kauboimütsist ärdagu tuldagu mulle üldse rääkimagi. Mitte mingi hinna eest! Vaatame edasi. Noid õlest ja laiaservalisi, mida elatanud ameeriklannad kannavad (kombineerituna Jackie Kennedy päikeseprillide ning valgete tossudega) - noid mütse ma kah ei salli. Jätavad naisest hernehirmutise mulje. Siis on veel sihukesed kolonialisti/maadeavastaja tüüpi peakatted, lapats poolde selga, mütsinokk pool meetrit pikk, pael lõua alt tabalukuga kinni - kindla peale minek kõrbetuultes. No ei ole minu maitse, tänan väga.

Lõunasöök venib, arutelu ei anna tulemust. Järsku Paulil välgatab. "Why don't you wear traditional Estonian sun hat?" küsib ta süütult. Mul jääb kartul kurku kinni. Kõõksun tükk aega naerda, kontrollimatult. Kohe näha, et Paulil vedas läinud aastal ilmaga hullupööra, too kuu aega, mis Eestis veetsime. Oli tõesti päike kogu aeg väljas. Ameeriklane, anname andeks. Põliseestlane teab väga hästi, et sellist asja nagu 'traditsiooniline eesti päikesemüts' pole olemas. Sel lihtsal põhjusel, et selle järele pole eesti kliimas vajadust.
14/07/2014
Fotod tehtud naaberlinnakeses nimega Shaniko.